Boerderij Valkendam is een biologische zorgboerderij in Alphen aan den Rijn. Hier wonen tien mensen met een beperking. En overdag werken er vijftien cliënten. Elke dag melken zij de koeien, werken op het erf, in de stal, in de winkel, op het land, in de werkschuur en in onze moestuin. De boerderij is al meer dan tweehonderd jaar oud. De omgeving is heel landelijk en groen. Langs de boerderij stroomt de rivier de Rijn en op 2 kilometer afstand is het dorp.

Voor wie?

Boerderij Valkendam is er voor mensen met een beperking. Dat kan een verstandelijke, lichamelijke en psychische beperking zijn. Mensen die van het praktijkonderwijs afkomen, kunnen ook naar Boerderij Valkendam. En ook stagiaires van het speciaal onderwijs. De cliënten werken onder begeleiding. Tijdens het werk ontdekken ze hun eigen talenten. Elke cliënt heeft zijn/haar eigen taak. De taken zijn afhankelijk van het seizoen. De dagelijkse verzorging van de dieren geeft structuur aan de dag.

Begeleiding

Op de boerderij kunnen cliënten wonen én werken. In het team werken daarom ook woon- en werkbegeleiders. De woonbegeleiders ondersteunen de cliënt bij het wonen. En de werkbegeleiders ondersteunen het werk op de boerderij. De medewerkers in het team hebben veel verschillende taken. Ze worden ondersteund door een gedragsdeskundige. De begeleiders ondersteunen de cliënt aan de hand van het ondersteuningsplan van die cliënt. Er is 24 uur per dag ondersteuning.

Op Boerderij Valkendam staat de het welzijn van de mens voorop. Daarnaast zorgen we op een biologische, diervriendelijke manier voor de dieren. Ook hebben we respect en aandacht voor de natuur. Deze uitgangspunten vormen een driespan dat goed samengaat. De mens staat in verbinding met de dieren en de natuur.

Het gebouw en de omgeving  

De boerderij ligt in de polder dichtbij Alphen aan den Rijn. In en om de boerderij kunnen cliënten begeleid wonen en dagbesteding krijgen. In de boerderij wonen vijf mensen. Elke cliënt heeft een eigen kamer. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer met keuken en kantine voor de dagbesteding. Ook is er een logeerkamer voor tijdelijk wonen.

Op het erf staat nog een tweede woning: het Valkeniertje. Hier wonen drie mensen. Iedere bewoner heeft een eigen kamer. Ze maken gebruik van de gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer. De bewoners doen veel zelf. Als het nodig is krijgen ze ondersteuning van de woonbegeleiding. Naast de woning staan er op het erf twee appartementen. De bewoners wonen hier zelfstanding en krijgen begeleiding als dit nodig is.

In de hooiberg is een biologische boerderijwinkel. Verder is er een grote potstal voor de koeien en een grote werkschuur voor opslag en activiteiten. Ook zijn er twee kassen, een moestuin, twee kippenhokken en veel weiland.