In het communitycentrum 'De Meerkoet' heeft Gemiva-SVG een Leer & Werkomgeving. Hier bieden we een veilige leer/werkplek voor mensen met een beperking en talenten.

Locatie De Meerkoet maakt sinds 2015 onderdeel uit van Tom in de buurt. In het gebouw zit ook de Prismaschool. Dit is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO).

Leerlingen van Leer & Werkomgeving de Meerkoet ontwikkelen vaardigheden waarmee ze in de toekomst passend (begeleid) werk kunnen doen. Of de juiste vorm van dagbesteding kunnen vinden. MBO- en HBO-studenten spelen een belangrijke rol in het lesprogramma.

Voor wie?

Leer & werkomgeving De Meerkoet is een project voor jongeren met talenten en een beperking. De meeste deelnemers zijn tussen de 16 en 17 jaar. Maar ook buiten deze leeftijdscategorie bieden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt diverse leer- en werktrajecten.

Begeleiding

De Meerkoet werkt samen met o.a. Hogeschool Leiden, de Haagse Hogeschool, het ID-college Alphen en het ID college Leiden. Dit betekent dat het team van begeleiders voor een groot deel bestaat uit scholieren en studenten. Zij worden intensief gevolgd en begeleid door een ervaren persoonlijk begeleider. Hierdoor is de personele bezetting ruim. Dit maakt het mogelijk om de begeleiding te richten op de individuele wensen en ontwikkelingsbehoeften van de deelnemers. Het idee sluit aan bij “jongeren onder elkaar en jongeren in ontwikkeling” en maakt dat er “betaalbare kwaliteit” geboden kan worden.

Het gebouw en de omgeving

Het nieuwe gebouw de Meerkoet is in januari 2014 in gebruik genomen. De Leer & Werkomgeving maakt gebruik van diverse activiteitenruimtes.
  • Een fietsenwerkplaats waar we lekke banden en andere mankementen repareren. Ook verkopen we hier opgeknapte tweedehands fietsen.
  • Een cadeauwinkel waar we zelfgemaakte producten en andere leuke cadeauartikelen verkopen.
  • Een restaurant met bakkerij en cateringservice. Hier kunnen bezoekers koffie drinken, lunchen, genieten van een high-tea of een maaltijd afhalen. Twee keer per week is er een eetcafé.
De boodschappen- en klussendienst helpt bewoners van de wijk bij hun boodschappen en kleine klusjes. De strijkservice maakt voor een klein bedrag de strijk weer glad. Ook zijn er omkleedruimtes voor de groenactiviteiten.