In Woonlocatie Oud Ade wonen achttien jongeren met een lichte verstandelijke beperking en bijkomende problemen. De locatie is een monumentale boerderij aan de rand van Leiderdorp en Oud Ade. De jongeren zijn vooral afkomstig uit orthopedagogische behandelcentra en beginnen in Oud Ade aan een volgende levensfase. Achter op het terrein ligt Werkplaats Om de Hoek. Dit is de werklocatie van Oud Ade. Jong en oud werken hier samen aan mooie producten.

Voor wie?

In Woon- werklocatie Oud Ade wonen jongeren met een lichte beperking en bijkomende problematiek. Iedere jongere ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en binnen zijn/haar mogelijkheden. Alle jongeren wonen vrijwillig (op basis van verblijf met behandeling) op de locatie en willen graag werken aan hun toekomst. Bij het wonen op Oud Ade hoort ook een zinvolle daginvulling. Bijvoorbeeld werken in de werkplaats, vrijwilligerswerk, betaald werk of een opleiding.

Werkplaats Om de Hoek speelt in de gemeente Kaag en Braassem een steeds grotere rol. Het is een populaire dagbestedingsplek voor mensen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. En ook voor jongeren vanuit omliggende gemeentes die worden ondersteund vanuit de Wlz of PGB. In gemeente Kaag en Braassem werken we samen met Tom in de Buurt en de Driemaster.

In de werkplaats maken we meubels van steigerhout. Ook bakken we taarten op bestelling en zijn we actief in onze digitale werkplaats voor ontwerp en webdesign. We leveren en verkopen groente en fruit aan particulieren en onderhouden tuinen.

Begeleiding

Als begeleiders werken we vooral met de methodes Oplossingsgericht werken en Geef me de vijf. Dit zijn veelgebruikte methodes voor jongeren met autisme of een licht verstandelijke beperking. Als het nodig is zoeken we naar andere, beter passende methodes. De begeleiding is warm en persoonlijk en bij iedere ondersteuningsvraag zoeken we actief naar een antwoord. De begeleiding is opgeleid om met complexe begeleidingsvragen, hectiek en eventuele agressie om te gaan. De gedragsdeskundige en de locatiemanager maken deel uit van het team.


Het gebouw en de omgeving

Aan de rand van Leiderdorp en Oud Ade bevindt zich de prachtige gerenoveerde monumentale boerderij die dienst doet als woon- en werklocatie. Aan de linkerkant van het erf staan acht appartementen met eigen voordeur onder een kap. Daarnaast staat de woonboerderij met tien studio’s. Hierachter ligt de werkplaats, de ingang hiervan zit uiterst rechts.