Rustenborch is een veelzijdig woon- en zorgcomplex in Oegstgeest. De locatie is gelegen op de vierde verdieping van verzorgingshuis Rustenborch van de Marente Zorggroep. In totaal zijn er 14 appartementen voor senioren met een verstandelijke beperking. Zij zijn afhankelijk van zorg en begeleiding in de algemene dagelijkse levensbehoeften.

Voor wie?

De bewoners zijn allemaal van een wat hogere leeftijd en hebben een verstandelijke beperking. Zij zijn afhankelijk van zorg en begeleiding in de algemene dagelijkse levensbehoeften. Voor de veertien bewoners staat 24 uur per dag een vast team van begeleiders klaar. De nachtzorg is geregeld via de Marente Zorggroep. De nadruk in de begeleiding ligt op het bezorgen van een rustige en gezellige oude dag. De cliënten zoeken elkaar vaak op in het Trefpunt en vinden het leuk om samen dingen te beleven en uit te wisselen. De sfeer is gezellig te noemen. Een aantal keer per week worden er verschillende activiteiten georganiseerd op de locatie door het thuiszittersteam. Ook maken bewoners die dat willen gebruik van de activiteiten die de Marente zorggroep elders in het gebouw organiseert. 

Begeleiding

Een gezellige sfeer op de locatie is erg belangrijk. Het begeleidingsteam van de woonlocatie wil door huisvesting, verzorging en begeleiding de zelfstandigheid en sociale redzaamheid van cliënten bevorderen en behouden. De locatie heeft een begeleidingsteam dat bestaat uit een locatiemanager, een gedragsdeskundige, persoonlijk begeleiders, begeleiders. De woonlocatie biedt 24-uurs zorg. Ook biedt de locatie stageplekken voor leerlingen van verschillende zorgopleidingen. In het Trefpunt wordt elke avond door de begeleiding gekookt. Cliënten mogen daar mee-eten, of ervoor kiezen om een maaltijd te eten in hun eigen appartement.

Het gebouw en de omgeving

De appartementen van Gemiva-SVG Groep bevinden zich op de vierde verdieping van het woonzorgcentrum van Marente. Dit complex is gebouwd in 2010 en ligt aan de rand van het Bos Van Wijckerslooth. Het centrum van Oegstgeest ligt op 15 minuten lopen. Om het complex ligt een gezamenlijke buitenruimte met bewegingstuin. De appartementen beschikken over een keuken, slaapkamer, woonkamer en ruime badkamer met toilet. Ook is er een gezamenlijk Trefpunt met ruim terras waar buiten kan worden gezeten. In het gebouw zijn twee liften aanwezig. Alles is gelijkvloers en aangepast voor het gebruik van rollators en rolstoelen.