Vreewijkstraat is een woonlocatie met appartementen en kleinschalig wonen. Hier wonen volwassenen met een beperking.

Voor wie?

Vreewijkstraat is een woonlocatie voor volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Er heerst een gezellige sfeer, er zijn veel onderlinge interacties. De cliënten gaan regelmatig bij elkaar op bezoek.

Begeleiding

Het begeleidingsteam bestaat uit twee persoonlijk begeleiders, één leerling-begeleider, vijf begeleiders, een gedragsdeskundige, flex-begeleiders en een locatiemanager. In Vreewijkstraat wordt gewerkt in twee subteams. Ieder team bestaat uit een persoonlijk begeleider en drie begeleiders. Zij ondersteunen en begeleiden ieder een aantal cliënten.

Via een extern bedrijf werkt er één huishoudelijk medewerker binnen de locatie. Er is plaats voor een of twee stagiaires.

Het gebouw en de omgeving

Locatie Vreewijkstraat ligt in de rustige, historische wijk Vreewijk. Het is ongeveer vijf minuten lopen naar een kleine buurtsupermarkt. Daar kunnen bewoners (soms zelfstandig) boodschappen doen. Het is ook ongeveer vijf minuten lopen naar de Doezastraat. Dat is een gezellige winkelstraat met horecagelegenheden, slager, groenteboer, bakker en kapper. Het centrum van Leiden is ongeveer vijftien minuten lopen vanaf de locatie. De locatie heeft een grote, zonnige tuin waar alle bewoners  gebruik van kunnen maken.

De appartementen zijn voorzien van een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer met wasmachineaansluiting. De was kan ook buiten het appartement worden verzorgd. Hier zijn kosten aan verbonden. In het keukenblok is ruimte voor een koelkast en bijvoorbeeld een magnetron. De cliënten kunnen zelf koken in het appartement. Zij krijgen hiervoor wekelijks een voedingsbudget. Ook kunnen zij de warme maaltijd afhalen of samen eten in het Trefpunt op de begane grond. Hiervoor wordt per maaltijd een vast bedrag gerekend. Daarnaast kunnen de cliënten in het Trefpunt  terecht voor een praatje of een spelletje met huisgenoten. Waar mogelijk wordt een beroep gedaan op de zelfstandigheid van de cliënten die in een appartement wonen, bijvoorbeeld zelf opruimen, koken en wassen.
 
Het kleinschalig wonen is gericht op gezamenlijkheid. De bewoners delen een huiskamer waar ook gegeten wordt. Het appartement bestaat uit een zit/slaapkamer en een badkamer. De begeleiders en cliënten regelen alles rond het huishouden.

Woonlocatie Vreewijkstraat profileert zich vaak en graag ‘naar buiten’. Zo wordt er deelgenomen aan wijk- en buurtactiviteiten, doen we mee aan NL-Doet, Nationale Burendag etc. Daarnaast wordt het Trefpunt aan externe partijen beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld voor de maandelijkse buurtborrel of als vergaderlocatie.