De Gouwe is een woonlocatie van de Gemiva-SVG Groep voor ouderen met een verstandelijke handicap. Zij wonen in een eigen kamer in een vleugel van zorgcentrum Meander en maken gebruik van twee gezamenlijke huiskamers voor de maaltijden en ontmoeting met elkaar.

Voor wie?

In De Gouwe wonen oudere mensen met een verstandelijke beperking. De leeftijd ligt tussen de 44 en 80 jaar. Zij hebben behoefte aan 24-uursbegeleiding. Een deel van hen bezoekt overdag een activiteitencentrum. 

Begeleiding

In De Gouwe werkt een team van vaste begeleiders die opgeleid zijn om mensen te begeleiden die een verstandelijke handicap hebben en specifieke aandacht vragen rondom het ouder worden. Bij complexe vragen kan het team een beroep doen op een gedragsdeskundige. Een woningassistent verzorgt de maaltijden, die waar mogelijk samen met de bewoners worden bereid. Tevens kunnen er leerlingen en/of stagiaires van zorgopleidingen werkzaam zijn. De algemene leiding is in handen van een locatiemanager. 's Nachts kunnen de bewoners bij calamiteiten de nachtdienst van zorgecentrum Meander inschakelen.

Het gebouw en de omgeving

De woonlocatie bevindt zich in een vleugel van zorgcentrum Meander, een zorgcentrum in Nieuwerkerk a/d IJssel. Het zorgcentrum ligt op loopafstand van een winkelcentrum. Iedere bewoner van De Gouwe beschikt over een eigen kamer met sanitair. Voor zorgbehoeftige cliënten is een aangepaste badkamer beschikbaar. Zowel de bewoners van het zorgcentrum als van woonlocatie De Gouwe kunnen gebruik maken van vele faciliteiten in Meander, zoals het badhuis, de pedicure en de schoonheidssalon. Ook nemen bewoners van De Gouwe deel aan activiteiten van Meander, zoals Club Creatief en zingen.

Bereikbaarheid

Woonlocatie De Gouwe is het grootste deel van de week bereikbaar. Alleen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er tussen 13.30 en 15.30 uur niemand aanwezig: alle bewoners zijn dan naar het activiteitencentrum.