Bij De Schakel werken (jong)volwassenen met een beperking in verschillende groepen, zoals de servicegroep, creatief, tuingroep, leren en ontwikkelen en de bovenkamer.

Servicegroep

Een kopje koffie met zelfgebakken koekje, borrelhapje of een kommetje soep. De servicegroep van De Schakel zorgt ervoor. Net als voor de schoonmaak en de was.
 
De servicegroep van De Schakel verzorgt het huishouden en de catering voor alle gebruikers van het activiteitencentrum. Tot de dagelijks terugkerende werkzaamheden behoren het verzorgen van de koffie en thee voor alle aanwezigen en de catering van vergaderingen in het gebouw.
Behalve voor de catering, zorgt de groep ook voor het huishouden. Zo maken ze de kantinetafels en de keuken schoon en verrichten de cliënten licht huishoudelijk werk. Activiteitencentrum De Schakel heeft een aparte ruimte met een wasmachine en droger. Cliënten doen daar de was en zorgen ervoor dat de werkkleding van groepen keurig blijft.
De cliënten van de servicegroep hebben allemaal een eigen taak. De één is goed in het huishoudelijke werk en de ander haalt liever de dagelijkse melk en karnemelk bij de supermarkt. Andere cliënten maken weer soep of een borrelhapje klaar. 

Creatief

We zijn op deze groep creatief bezig met verschillende materialen en werkvormen. Denk aan het maken van verjaardagslingers en wenskaarten, het bedrukken van voorwerpen en textiel, keramiek en handwerken.
Je kunt bij ons terecht voor kopieerwerk, lamineerwerk, inbinden en memo- of schrijfblokjes. Dit doen wij in opdracht van klanten of voor de verkoop. Al onze producten zijn te personaliseren met een foto, tekst of logo. Neem contact met ons op om jouw wensen te bespreken.

Tuingroep

Groente en fruit, vers van het land. Handgemaakte kransen en decoratieartikelen gemaakt van pallethout. Vaste planten, of bloemen plukken vanuit de pluktuin. Zelfgemaakte jam of appelmoes. De cliënten van de tuingroep bieden dit en meer en zijn je graag van dienst.
 
In onze tuin verrichten wij veel terugkerende werkzaamheden, zoals onkruid wieden, snoeien, opkweken van perkgoed en planten. Daarnaast onderhouden wij de boomgaard en grasvelden van De Schakel. Bij slecht weer en in de wintermaanden werken we binnen en in de kas. We maken dan kransen van sierappeltjes, pindakransen voor de vogels en decoratieartikelen van pallethout. Ook wordt er hout gekloofd. In de kerstperiode verkopen wij kerststukjes en zelfgemaakte jam en appelmoes. Heel het jaar door slopen we pallets om decoratieartikelen van te maken en zagen we openhaardhout. We hebben diverse producten. Deze verkopen we in onze fietskar, die meestal aan de weg staat. Je bent altijd welkom om even naar achteren te lopen.
 
Naast het eigen terrein, onderhouden we ook tuinen van particulieren of andere locaties. Bij een aantal klanten houden we het grasveld bij of maken we de tuin onkruidvrij. Op de dinsdagochtend zijn we te vinden bij de Jurassicgolf op het terrein van de IJsselweide. Hier doen we ondersteunende werkzaamheden.  

Leren en Ontwikkelen

Afwisseling tussen inspannende en ontspannende taken waar we samen zorgen dat de taak 100% wordt afgerond. Met elkaar en individueel.
 
Leren en Ontwikkelen is een kleine groep waar jongvolwassen cliënten instromen. Ook werken er cliënten die behoefte hebben aan structuur in een veilige, duidelijke en rustige setting. Deze veilige basis zorgt ervoor dat we kunnen zien welke vaardigheden heeft en al kan inzetten en wat iemand nog kan leren. Bij Leren en Ontwikkelen kijken we welke activiteiten aansluiten bij de interesse en mogelijkheden van de cliënt. Cliënten sluiten dan een dag of dagdeel aan op een andere groep of nemen deel aan een gerichte taak op een andere groep.

De Bovenkamer

De Bovenkamer is een gezellige ruimte waar oudere cliënten welkom zijn voor een zinvolle invulling van hun dag. Het is een rustige omgeving waar zij kunnen werken zonder werkdruk. We doen verschillende activiteiten zoals creatief, bewegen, samen muziek luisteren en zingen, gezelschapspelletjes, sorteren en puzzelen. De groep doet ook dienstverlenend werk. Zij vullen dienbladen aan, vouwen de was op, zetten koffie en versnipperen documenten.

Groepsoverstijgende activiteiten 

Plantenkaartjes
Van september tot aan de zomer werken we aan wisselende opdrachten voor een bedrijf. We verwerken vooral plantenkaartjes: vouwen, bevestigen van kaartjes op stokjes, opbinden en verpakken. Dit is een klus waar veel cliënten bij aansluiten.

Kaarsenmakerij
Een aantal cliënten werkt in wisselende samenstelling in de kaarsenmakerij.  Daar maken we met verschillende technieken de mooiste kaarsen. Gladde of robuuste kaarten in verschillende maten. Ook voor gezellige tuinkaarsen of fakkels ben je ons aan het juiste adres. Wij spelen in op de laatste trends en passen de kleuren aan aan de seizoenen.