De Hanepraij is een verpleeghuis in Gouda. Hier wonen mensen met een lichamelijke beperking. Serviceteam De Hanepraij is onderdeel van Werklink. De cliënten van het serviceteam werken in het verpleeghuis. Ze helpen bijvoorbeeld in de winkel en het café of doen allerlei huishoudelijk werk. Dit doen ze op maandag en dinsdag.

Voor wie?

De cliënten van het serviceteam zijn (jong)volwassenen met een verstandelijke of lichamelijke beperking die graag dienstverlenende werkzaamheden voor de bewoners verrichten. Zij beheersen hiervoor de vaardigheden of willen die graag aanleren. Het is belangrijk om affiniteit met de bewoners te hebben. Om in de winkel te werken moet je enigszins zelfstandig kunnen werken. In het café is de begeleider meer aanwezig. 

Begeleiding

Alleen op maandag en dinsdag is er een begeleider aanwezig. Cliënten die nabijheid van de begeleider nodig hebben, kunnen in het café werken. Op de andere afdelingen wordt samengewerkt met de medewerkers van De Hanepraij. Dat vraagt meer zelfstandigheid van de cliënten. 

Het gebouw en de omgeving

De Hanepraij is een groot, modern verpleeghuis aan de Fluwelensingel in Gouda. In De Hanepraij wonen zo’n 230 mensen die intensieve zorg nodig hebben: mensen met niet-aangeboren hersenletsel, dementie of lichamelijke beperkingen. De Hanepraij ligt dichtbij het centrum van Gouda en vanaf station Gouda centraal is het naar De Hanepraij zo’n 10 minuten rijden met de auto of bus.