Speel-o-theek Spele-spel is een spelotheek in Gouda voor kinderen met een beperking en voor ouderen met teruglopende vaardigheden. Spelespel leent spelmateriaal uit dat speciaal geschikt is voor kinderen en jongvolwassenen met een meervoudige complexe handicap. De spelotheek richt zich ook op ouderen met teruglopende vaardigheden en/of dementie.

Werkwijze

De speel-o-theek is een uitleencentrum, maar tegelijkertijd een ontmoetingsplaats voor ouders en begeleiders. Er is een groot assortiment speelgoed en spelmateriaal aanwezig voor mensen met een beperking. Ook kun je muziekinstrumenten en ontwikkelings- en fantasiemateriaal lenen. Spele-spel richt zich in het bijzonder op speelgoed voor kinderen met een beperking en ouderen met teruglopende vaardigheden. Dit betekent dat het speelgoed veelal gericht is op het ervaren van zintuiglijke prikkels. Het speelgoed maakt bijvoorbeeld geluid, voelt fijn aan of heeft mooie lichtjes. Daarnaast is veel speelgoed geschikt voor mensen bij wie de fijne motoriek nog niet optimaal is ontwikkeld. Het speelgoed is extra stevig en soms voorzien van grote knoppen die makkelijk ingedrukt kunnen worden. Ook is er ontwikkelingsmateriaal aanwezig, zoals actie-reactie speelgoed of puzzels. Snoezelmateriaal is ook aanwezig.

Kosten

De speel-o-theek werkt hetzelfde als een bibliotheek. Je kunt tegen de kosten van een lidmaatschap speelgoed of spelmateriaal lenen. Een lidmaatschap kost slechts € 17,50 per jaar. Materiaal wordt uitgeleend voor een periode van 4 weken. Indien de retourdatum niet goed uit komt is een latere datum ook mogelijk, mits op tijd vermeld. Als speelgoed te laat wordt teruggebracht brengen wij een boete van € 0,50 in rekening.