“Ik vind het fijn bij Hersenz. Je komt altijd dezelfde mensen tegen. Iedereen mankeert wat. Je krijgt ruimte om je verhaal te doen. Mensen praten niet door elkaar. En de behandelaars zijn geweldige meiden.”

Piet Wesseling volgt sinds juli 2017 het behandelprogramma Hersenz voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Piets leven, en dat van zijn vrouw Bernadette, veranderde in 2014 ingrijpend toen hij een aneurysma-hersenbloeding kreeg. De laatste dag van een vakantie die hij niet meer weet. Piet: “Ik kreeg heel erge hoofdpijn. Daarna weet ik niets meer. O ja, dat ze me met de brancard door de achtertuin naar de ambulance gebracht hebben.”

Bernadette: “Ik was even de krant naar de buren brengen. Toen ik terugkwam zat Piet op de bank in plaats van aan de tafel, waar hij meestal zat. Hij had vreselijke hoofdpijn, het zweet brak hem uit en hij werd misselijk. Ik  heb hem geholpen om te gaan liggen en heb 112 gebeld. Piet is naar het Groene Hart Ziekenhuis gebracht en na een CT-scan is hij naar het Westeinde ziekenhuis in Den Haag gegaan.” Piet: “Wat me bijgebleven is van die tijd is dat ik heel veel niet meer wist. Dat begon pas in het revalidatiecentrum weer een beetje te komen.” 

Verder

Piet blijkt geen lichamelijk letsel over te houden aan de hersenbloeding. Hij heeft vooral cognitieve schade. Bernadette: “Piet had moeite met zijn oriëntatie in de tijd en ruimte. Dat gaf in het revalidatiecentrum bijvoorbeeld problemen bij het vinden van zijn kamer. Al die deuren zijn hetzelfde. Zijn naam op de kamerdeur hielp.”
Na drie maanden intern revalideren bij Sofia in Den Haag mag Piet naar huis en kan hij verder revalideren bij Sofia in Gouda. “Daarna zijn we een tijd zoekende geweest. Je staat er alleen voor. Je bent zoekende zonder dat je hulp hebt”, vertelt Piet.
Bernadette: “Piet was een heel stuk kwijt. Hij kon zich de komst van een kleinkind bijvoorbeeld niet meer herinneren. Dat moest Piet weer bijleren met hulp van foto’s, verhalen en steeds herhalen. Daarin hebben we samen een weg gevonden.”

Zo ontdekken ze dat Piet veel houvast heeft aan een agenda. Bernadette: “’s Avonds voor we naar bed gaan nemen we de volgende dag door. Piet zet zijn afspraken in de agenda en wat hij kan doen als ik weg ben en hoe laat. Bijvoorbeeld stofzuigen, eten, koffie nemen, enzovoort. Ook turft hij hoeveel en hoe laat hij al gerookt heeft. Ik vind het belangrijk dat hij zo onafhankelijk mogelijk is. Die agenda helpt daarbij.” 

Hersenz

Piet vindt het fijn om bij Hersenz ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers. Ook de duidelijke structuur van het programma werkt voor hem goed. “Bij sport heb je bijvoorbeeld je eigen A4-tje met de volgorde en instelling van de verschillende apparaten. Een goed hulpmiddel.”
Bernadette: “Piet voelt zich vrijer als hij in een vertrouwde omgeving is. Dat is bij het zwemmen, wat we wekelijks samen doen, en ook bij Hersenz. Door heel veel herhalen kan hij dit nu ook alleen. Ook auto rijden mag hij weer en dan voelt hij zich weer vrij. Hij vindt het alleen stom dat hij de TomTom nodig heeft. Piet groeit nog steeds. Zijn initiatief is bijvoorbeeld ook aangetast. De laatste paar weken gaat dat weer wat beter.”
Zo zien Piet en Bernadette steeds kleine stappen vooruit, waar ze samen hard voor werken. Bernadette: “Piet moest eigenlijk helemaal opnieuw beginnen. Hij heeft alweer zo veel structuur opgebouwd. Maar hij moet dit wel onderhouden.” 

Samen

Ook Bernadette volgt een deel van het Hersenz-programma. Zij startte onlangs met de module ‘Hersenletsel heb je niet alleen’, gericht op partners. “Je hoort elkaars verhaal. Je leert van elkaar. Dit is het, zo moet ik het een beetje gaan doen. Dat is fijn. Hersenz helpt ons te verwerken wat Piet niet meer kan en te ontdekken welke mogelijkheden er nog wél zijn.”

Wil je weten of onze behandeling in jouw situatie geschikt is? Heb je nog vragen over Hersenz? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons mailen via hersenz@gemiva-svg.nl of bellen naar 088 205 24 00. Je krijgt dan één van onze zorgbemiddelaars aan de telefoon.