Hofstede is een dagbestedingslocatie in woonlocatie Schouwenhof in Dordrecht. In deze woonlocatie wonen onder andere mensen met een intensieve zorgvraag. Zij hebben naast een ernstige verstandelijke beperking soms lichamelijke beperkingen en/of aandoeningen zoals epilepsie en autisme.

Voor wie?

De meeste bewoners van het achterste gebouw van woonlocatie Schouwenhof maken gebruik van dagbesteding Hofstede. Maar ook andere mensen kunnen bij Hofstede terecht. Bijvoorbeeld mensen die nog bij hun ouders of familie wonen. Zij kunnen met een rolstoelbus naar de dagbesteding komen. De cliënten zijn ongeveer tussen de 20 en 60 jaar. 

Begeleiding

De cliënten van Hofstede krijgen tijdens hun dagbestedingactiviteiten ondersteuning van een klein team vaste begeleiders. Daarnaast kunnen er leerlingen, stagiaires en vrijwilligers bij Hofstede werken.

Hofstede doet mee aan Ekstra: een project samen met het Da Vinci College, opleiding SPW. Daarin ontwikkelt een kleine groep leerlingen extra activiteiten voor de cliënten.

Hofstede maakt dankbaar gebruik van de inzet van vrijwilligers. Mensen die een deel van hun (vrije) tijd besteden aan het samen met cliënten van Hofstede activiteiten te ondernemen, soms individueel, soms groepsgericht.  

Het gebouw en de omgeving

In de gezamenlijke ruimte is overdag volop ruimte voor dagbesteding. De ruimte is volledig aangepast voor mensen met lichamelijke beperkingen. Er is onder andere een tillift en een invalidentoilet. En er is een eigen snoezelruimte. Voor buitenactiviteiten kan Hofstede gebruik maken van de tuin van Schouwenhof en van de levendige omgeving midden in de wijk Crabbehof, pal naast kasteel Crabbehof en op loopafstand van winkelcentrum Crabbehof.