Mensen in de Drechtsteden met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen terecht bij één van de leer/werkbedrijven (LWB) in de regio. De Gemiva-SVG Groep is één van die leer/werkbedrijven.

Mensen die aan de slag gaan bij het leer/werkbedrijf (LWB) van de Gemiva-SVG Groep gaan werken in de zorg voor mensen met een beperking. Dat kan een verstandelijke beperking zijn, een lichamelijke handicap of een niet-aangeboren hersenletsel. Mensen die zich aanmelden bij het leer/werkbedrijf van de Gemiva-SVG Groep gaan aan de slag op één van de locaties van de Gemiva-SVG Groep in de Drechtsteden. Een LWB-er doet mee, ondersteunt begeleiders en doet werkervaring op.

Dagbesteding

Dagelijks komen mensen met een beperking naar de dagbesteding op één van de locaties in de Drechtsteden. Dat kan een inpakcentrale zijn, een cadeau- of wijkwinkel, een groenvoorziening, een creatief atelier of één van de activiteitencentra of kinderdagverblijven. Met de LWB-er gaat de coördinator LWB op zoek naar werk dat de LWB-er aanspreekt. Mensen die graag buiten werken kunnen terecht bij een groenvoorziening of op een kinderboerderij. Samen met de cliënten en begeleiders zorgen zij ervoor dat de werkzaamheden van die dag gedaan worden. Er is van alles te doen. Zo is er bij De Groenderij iemand actief die samen met de cliënten het zelfgehakte open haardhout bij klanten bezorgt. Hij bestuurt het busje, de cliënten sjouwen het hout.

Mensen die creatief zijn ingesteld, kunnen aan de slag in één van de creatieve groepen in een activiteitencentrum. Bijvoorbeeld bij kaarsenmakerij In Vorm, waar cliënten diverse soorten kaarsen maken voor de verkoop in de eigen winkels van de Gemiva-SVG Groep. Bij textielatelier Van Katoen worden allerlei textielproducten gemaakt. De LWB-ers doen mee met de werkzaamheden, ondersteunen de begeleiders of voeren bepaalde taken uit, die de cliënten moeilijk vinden.

In het leer/werkbedrijf is ook plaats voor mensen die huishoudelijk werk leuk vinden, samen met cliënten of alleen. Op alle werkplekken zijn er huishoudelijke werkzaamheden.

Mensen die van koken en bakken houden of dit willen leren kunnen aan de slag in één van de bakkerijen. Daar worden allerlei brood- en banketproducten gemaakt voor de verkoop.

Ook zijn er locaties waar mensen komen met een ernstige beperking. Daar zijn veel verzorgende werkzaamheden. LWB-ers kunnen daar aan de slag met huishoudelijk werk, het verzorgen van de cliënten, de lunch, de was of de boodschappen.

Als blijkt dat een LWB-er het werk in de zorg leuk vindt, kan besproken worden of hij/zij als leerling aan de slag gaat of een opleiding gaat volgen met een stage bij de Gemiva-SVG Groep.

Aan de slag bij het Leer/werkbedrijf?

Mensen die aan de slag willen bij het Leer/werkbedrijf of die er meer over willen weten kunnen contact opnemen met Ad van den Berg, coördinator van Leer/werkbedrijf bij de Gemiva-SVG Groep. Hij is te bereiken via telefoon 06 13 63 59 80 of via de mail: ad.van.den.berg@gemiva-svg.nl