De Hoekmaat is een werk- en activiteitencentrum in Rotterdam. Hier komen mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een verstandelijke beperking. De Hoekmaat is klein van opzet. Dagelijks komen er ongeveer 20 cliënten voor dagbesteding.

Voor wie?

De cliënten van De Hoekmaat zijn volwassenen. Zij kunnen door hun beperkingen (nog) geen (on)betaald werk verrichten. Door hun beperking hebben zij ondersteuning nodig in de activiteiten en bij algemene dagelijkse dingen. Ook andere mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving kunnen naar De Hoekmaat.

Begeleiding

Bij iedere activiteit zijn begeleiders aanwezig. Iedere cliënt heeft een persoonlijk begeleider, die als eerste aanspreekpunt fungeert. De locatiemanager heeft de leiding. Verder zijn er leerlingen, stagiaires, vrijwilligers en huishoudelijk- en administratief medewerkers.

Het gebouw en de omgeving

De Hoekmaat ligt in de oude dorpskern in Charlois. De locatie is gevestigd op de Hoek van de Frans Bekkerstraat en door  de winkel en de diensten die worden geboden laagdrempelig voor buurtbewoners.
De Buurtbalie is ook gevestigd in dit gebouw. Dit is een initiatief van Gemiva-SVG groep en Dock Charlois. Bij de buurtbalie kunnen buurtbewoners terecht voor het uitvoeren van klusjes ( aan huis) door cliënten en vrijwilligers.
In de Hoekmaat  zijn verschillende activiteitenruimtes, er is een ontmoetingsruimte en aangepast sanitair.
 

Activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten in De Hoekmaat waarbij cliënten vaardigheden (weer) kunnen oppakken en talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

De houtwerkplaats
Hier worden producten gemaakt, van vogelhuisjes tot meubelen. Hiervoor wordt pallethout gebruikt. Opdrachten worden uitgevoerd vanuit de maatschappelijke organisaties en buurtbewoners.

Het atelier
Activiteiten zoals tekenen, schilderen, naaien en mozaïeken. Er wordt o.a. gewerkt aan producten voor de winkel.

Werken met de computer
Kennismaken met de computer, (weer) leren mailen, surfen en gamen. Dit kan met gepaste programma’s en hulpmiddelen.

Muziek
De Hoekmatties is een band van getalenteerde cliënten en vrijwilligers die 1 keer per week oefent en met regelmaat optreedt. De band speelt voornamelijk covers.
Zij treden op bij pop podia, muziekcentra, instellingen, feesten en festivals.

Diensten voor buurtbewoners
  • Winkel; in de winkel worden producten verkocht en tweede kans kleding
  • Fietsenmakerij
  • Hondenuitlaatdienst
  • Buurtbalie/ klussendienst
  • Computerreparatie