Wijkcentrum Jan Ligthart is een wijkcentrum in de wijk Korte Akkeren in Gouda. In het wijkcentrum zijn meerdere partijen gehuisvest. Cliënten van Gemiva, die onderdeel zijn van Werklink, zijn op verschillende manieren actief in het wijkcentrum.

Voor wie?

Zowel cliënten die actief en dienstverlenend willen werken als cliënten die op een wat lager tempo aan eigen taken willen werken, vinden een plek in het wijkcentrum. Ook kunnen cliënten met activiteiten meedoen die georganiseerd worden in het wijkcentrum. Cliënten kunnen meer zelfstandig werken, maar dat is geen voorwaarde. 

Activiteiten

De cliënten zorgen samen met het wijkteam Korte Akkeren voor het beheer van het gebouw. Ook werken cliënten aan eigen taken en opdrachten in het wijkcentrum. Samen met stagiaires en andere partijen verrichten ze allerlei hand- en spandiensten voor bewoners en andere organisaties in de wijk. Het kan dan gaan om boodschappen doen voor een zieke wijkbewoner of een wandeling maken met iemand die eenzaam is. Samen met de cliënt worden mogelijkheden onderzocht om in de wijk actief te zijn of wat meer in het wijkcentrum zelf bezig te zijn. Soms zijn cliënten wat minder taakgericht aan het werk, maar doen zij mee met de activiteiten die georganiseerd worden.

Begeleiding

Dagelijks is zijn er vaste begeleiders van de Gemiva-SVG Groep aanwezig. Samen met stagiaires en vrijwilligers werken cliënten aan eigen taken. 

Het gebouw en de omgeving

Wijkcentrum Jan Ligthart is een ontmoetingsplaats waar veel te beleven is. In het wijkcentrum werken onder andere Wijkteam Korte Akkeren, buurtvrijwilligers, Thuiszorgorganisatie Plicare, stichting Jong, Sterker Werk(t) en Werklink van de Gemiva-SVG Groep met elkaar samen. Werklink biedt hier dagbesteding aan mensen met een beperking in en vanuit het wijkcentrum. Het gebouw is een oud schoolgebouw. Dat maakt dat de voorzieningen beperkt zijn. Alleen de begane grond is rolstoel toegankelijk. Er is een MIVA toilet aanwezig. Wijkcentrum Jan Ligthart ligt dichtbij het centrum van Gouda. Vanaf station Gouda centraal kun je met de bus naar het wijkcentrum.