De derde en vierde verdieping van de Apollotoren in Leiden zijn woonlocaties van de Gemiva-SVG Groep. Hier wonen ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking.

Voor wie?

In de Apollotoren wonen ouder wordende cliënten met een matige of licht verstandelijke beperking. Ons doel is de zelfstandigheid van de cliënten zoveel mogelijk te behouden en waar mogelijk verder te ontwikkelen. De cliënten krijgen de verzorging, begeleiding en ondersteuning die zij nodig hebben; maatwerk dus. De meeste cliënten zijn overdag thuis. Een aantal van de cliënten bezoekt het thuiszittersproject van de Gemiva-SVG Groep of hebben andere dagbesteding in de regio.

Begeleiding

Op de locatie werken een locatiemanager, een gedragsdeskundige, (persoonlijk)begeleiders, een administratief medewerker en een kok. Daarnaast zijn er vrijwilligers voor individuele activiteiten met de cliënten. De locatie biedt eveneens werk- en leerplekken voor leerlingen en stagiaires van bijvoorbeeld de opleiding MMZ/VIG.

Op woonlocatie Apollotoren bieden we 24-uurs zorg. Er is een slapende wacht, welke gebeld kan worden. Overdag is op beide etages een begeleider beschikbaar.

Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten zo zelfstandigheid mogelijk kunnen leven en zoveel mogelijk de eigen regie hebben. Wij bieden begeleiding waar nodig en gewenst. 

De begeleiders verlenen ook (medische) zorg. Zij hebben kennis en ervaring met uiteenlopende zorgvragen (onder andere diabetes, epilepsie, vernevelen, stomazorg, katheterverzorging, ouderenzorg, zorg in de laatste levensfase, hulpmiddelen en tilmateriaal).

Cliënten kunnen op de locatie koffie / thee met elkaar drinken en gezamenlijk eten (de cliënten bepalen zelf het menu) in de sfeervolle gezamelijke huiskamer en keuken. Ook worden er gezamenlijk feestdagen gevierd.

Het gebouw en de omgeving

De Apollotoren staat in Leiden Zuid-West. Woonlocatie Apollotoren bestaat uit twee verdiepingen van het gebouw. Op elke verdieping zijn acht ruime appartementen. Elk appartement heeft een eigen badkamer en keukenblok. De meeste appartementen hebben een aparte slaapkamer en een balkon. Beide verdiepingen hebben een ruime woonkeuken en een sfeervolle huiskamer voor gezamenlijk gebruik.
 
De Apollotoren is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt aan een park met dierenweide en vlakbij de Vliet. Er zijn winkels op loopafstand en er is een kapsalon op de begane grond. Het contact met de medebewoners van de flat is vergelijkbaar met het gemiddelde burencontact elders.