Ouderenactiviteiten biedt dagbesteding in Leiden en omgeving aan oudere mensen met een verstandelijke beperking, bewoners van woonlocaties (en daar buiten) die overdag geen bezigheden hebben kunnen deelnemen aan diverse activiteiten. Binnen het project worden veel verschillende activiteiten aangeboden. De oudere kan zelf een keuze maken. Centraal staat 'alles mag en niets moet'.

Voor wie?

Ouderenactiviteiten biedt dagbesteding in Leiden en omgeving aan oudere mensen (ongeveer van 50-90 jaar) met een verstandelijke beperking. Bewoners van woonlocaties (en daar buiten) die overdag geen bezigheden hebben kunnen deelnemen aan diverse activiteiten. Binnen het project worden veel verschillende activiteiten aangeboden. De oudere kan zelf een keuze maken. Centraal staat 'alles mag en niets moet'. Het aantal deelnemers aan een activiteit kan per keer verschillen. 

Begeleiding

Ouderenactiviteiten heeft één parttime persoonlijk activiteitenbegeleider en zes parttime activiteitenbegeleiders in dienst. Iedere activiteitenbegeleider heeft zijn eigen activiteiten. Daarnaast heeft het project ongeveer 45 vrijwilligers die bij de activiteiten ondersteunen. Iedere vrijwilliger kiest één of meerdere activiteiten die hij/zij begeleidt. Elk jaar zijn er ongeveer vijf stagiaires van MBO MMZ en Helpende Welzijn. Door de aanwezigheid van al deze mensen is het mogelijk voldoende individuele aandacht te geven aan de deelnemers en de deelnemers te ondersteunen bij geplande activiteiten.

Ons doel

Het belangrijkste doel van het Tproject Ouderenactiviteiten is de cliënten een plezierige oude dag te laten beleven. Centraal in de begeleiding staat het aandacht geven aan de cliënt en het aanbieden van, voor de cliënt leuke, activiteiten. Nevendoelen zijn het in stand houden van vaardigheden en het tot stand brengen en in stand houden van sociale contacten. 

Dagbesteding op diverse locaties

De groepsactiviteiten van maandag, donderdag en vrijdag vinden plaats in het Buurthuis in Leiden. Het is leuk om gebruik te maken van een ruimte die ook door andere mensen wordt bezocht. Zo ontstaat ook de mogelijkheid voor mensen uit de buurt om deel te nemen aan de activiteiten. De overige activiteiten vinden op heel verschillende plekken plaats.