Aan de Tilly Koenenlaan in Oegstgeest wonen vijftien mensen met een verstandelijke handicap. Dit is een modern appartementengebouw waarin iedere bewoner een eigen appartement heeft met een woonkamer, slaapkamer, keukenblok, douche en toilet. Acht mensen wonen bij elkaar in een woongroep.

Voor wie?

In totaal wonen er 15 mensen in de Tilly Koenenlaan en er is 1 cliënt die in een aanleunwoning op 5 minuten afstand woont. Deze cliënt komt ’s avonds op de Tilly Koenenlaan eten en koffie drinken. Verder krijgt zij wat ondersteuning bij huishoudelijke taken en bij boodschappen doen. De leeftijd van de cliënten ligt tussen de 22 jaar en 75 jaar. Het niveau van de cliënten is verschillend, van laag tot hoog niveau.

Het Trefpunt is een ontmoetingsplek om de maaltijden, koffie en fris met elkaar te gebruiken. Er heerst over het algemeen een gezellige, ontspannen sfeer. Bij de huiskamer, ook wel groepswonen, zijn de doelgroepen en niveaus van de bewoners erg divers.  

Begeleiding

Het team bestaat uit drie persoonlijk begeleiders en een aantal vaste begeleiders. Soms worden er invalkrachten ingezet om open diensten op te vullen. Meestal zijn dit vaste invalkrachten en dus bekende gezichten voor bewoners. Op de Tilly Koenenlaan is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. 's Nachts is er een slaapdienst, die bij bijzonderheden gebeld kan worden door bewoners. De begeleiding kookt iedere avond in de grote keuken voor het hele huis. Bewoners helpen regelmatig met de bereiding van de maaltijd.

De begeleiders drinken ’s avonds koffie en fris met bewoners. Tussendoor is er tijd voor individuele begeleiding van de bewoners. De hulpvragen van bewoners zijn zeer divers. De ene bewoner heeft bijvoorbeeld hulp nodig bij persoonlijke verzorging, een andere bewoner heeft iedere avond een gesprekje waarbij in een communicatieschriftje wordt geschreven. Een paar keer per jaar worden er door de begeleiding (in overleg met bewoners) activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld lekker eten op de pannenkoekenboot of naar een muziekfestival. Bewoners die dit leuk vinden, kunnen dan mee.

Het gebouw en de omgeving

De Tilly Koenenlaan ligt in Haaswijk, Oegstgeest. Op 5 minuten lopen is een supermarkt, kapper en apotheek. Winkelcentrum de Lange Voort is ongeveer 15 minuten lopen. De Tilly Koenenlaan is in 2007 gerenoveerd.

Het gebouw bestaat uit 3 verdiepingen en telt 15 appartementen, 1 huiskamer, 1 keuken, 1 trefpunt met kleine keuken, een logeerkamer, een slaapwachtruimte, 3 kantoorruimten en enkele kleinere werkruimten. Er is een lift aanwezig die naar de 1e etage gaat. 4 appartementen zijn alleen met een trap bereikbaar. Er zijn 7 bewoners die gebruik maken van de huiskamer(groepswonen), waar een tv en bank staat. De 8 andere bewoners maken gebruik van het Trefpunt (appartement wonen), waar een tafel met stoelen staat en een radio.