De derde en vierde verdieping van de Apollotoren in Leiden zijn woonlocaties van de Gemiva-SVG Groep. Hier wonen cliënten met een verstandelijke beperking - in de leeftijd van 65 tot 90 jaar – onder 24-uurs begeleiding.

Voor wie?

In de Apollotoren wonen ouder wordende cliënten met een matige of licht verstandelijke beperking, in de leeftijd van 65 tot 90 jaar. Ons doel is de zelfstandigheid van de bewoners zoveel mogelijk te behouden en waar mogelijk verder te ontwikkelen. De bewoners krijgen die verzorging, begeleiding en ondersteuning die zij nodig hebben. Maatwerk dus. De meeste cliënten zijn overdag thuis. Een aantal van de cliënten bezoekt het thuiszittersproject van de Gemiva-SVG Groep of hebben andere activiteiten in de regio.

Begeleiding

Op de locatie werken een locatiemanager, een gedragsdeskundige, (persoonlijk)begeleiders, vaste invalkrachten, een facilitaire medewerker en een kok. Voor de activiteiten zijn begeleiders vanuit de dagbesteding voor ouderen beschikbaar. Daarnaast zijn er vrijwilligers voor individuele cliënten. De locatie biedt eveneens werk- en leerplekken voor leerlingen en stagiaires van bijvoorbeeld de opleiding MMZ/VIG.

Op woonlocatie Apollotoren bieden we 24-uurs zorg. Er is een slapende wacht, welke altijd gebeld kan worden. Overdag is op elke etage een begeleider beschikbaar.

Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten zo zelfstandigheid mogelijk kunnen leven en zoveel mogelijk eigen regie hebben. Wij bieden begeleiding waar nodig en gewenst. Deze, individueel gerichte, begeleiding vindt plaats in het appartement van de cliënt.

De begeleiders verlenen ook (medische) zorg. Zij hebben kennis en ervaring met uiteenlopende zorgvragen (onder andere diabetes, epilepsie, vernevelen, stomazorg, katheterverzorging, ouderenzorg, zorg in de laatste levensfase, hulpmiddelen en tilmateriaal).

Cliënten kunnen op de locatie koffie / thee met elkaar drinken en gezamenlijk eten (de cliënten bepalen zelf het menu). Ook worden er gezamenlijk feesten gevierd.

Het gebouw en de omgeving

De Apollotoren staat in Leiden Zuid-West. Het gebouw heeft twee torens ( 11 en 16 verdiepingen). Onze twee verdiepingen verbinden de torens aan elkaar. Op elke verdieping zijn acht ruime appartementen. Elk appartement heeft een eigen badkamer en keukenblok. De meeste appartementen hebben een aparte slaapkamer en een balkon. Per appartement wonen 1 of 2 cliënten (2 wanneer het een stel betreft). Beide verdiepingen hebben een ruime woonkeuken en een gezellige huiskamer voor gezamenlijk gebruik.
 
De Apollotoren is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt aan een park met dierenweide en vlakbij de Vliet. Er zijn winkels op loopafstand en er is een kapsalon op de begane grond. Het contact met de medebewoners van de flat is vergelijkbaar met het gemiddelde burencontact elders.