De Ommedijk is een veelzijdig woon- en zorgcomplex in hartje Leiderdorp. Hier wonen op de 3e verdieping ouderen met een verstandelijke beperking. De bewoners hebben allemaal een eigen slaapkamer, woonkamer en badkamer.

Voor wie?

De bewoners van De Ommedijk zijn op leeftijd en hebben een verstandelijke beperking. Zij krijgen zorg en begeleiding in de algemene dagelijkse levensbehoeften. Voor de bewoners staat 24 uur per dag een vast team van begeleiders klaar.
De nadruk in de begeleiding ligt op het bezorgen van een rustige oude dag. Ook voor het ondernemen van activiteiten hebben de meeste bewoners ondersteuning nodig. Enkelen kunnen zelfstandig naar een club of het winkelcentrum. Overdag gaan sommige bewoners één of meer dagdelen naar een activiteitencentrum. Een paar bewoners zijn met pensioen. Zij bezoeken het thuiszittersproject van de Gemiva-SVG Groep in Leiden.

Begeleiding

Sfeer op de locatie is erg belangrijk. We willen de cliënten ondersteunen om zo zelfstandig mogelijk te (blijven) leven. Onze zorg en begeleiding is afgestemd op wat de cliënten kunnen en nodig hebben. We vinden het belangrijk dat zij sociale contacten hebben en houden. En dat zij mee kunnen doen aan het dagelijkse leven in Leiderdorp en omgeving. De Ommedijk is een thuis dat volledig is afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van de cliënten. Daarbij is privacy erg belangrijk.

In De Ommedijk is de hele dag begeleiding aanwezig. We hebben een team dat bestaat uit begeleiders, persoonlijk begeleiders, een huishoudelijk medewerker, een gedragsdeskundige, invalkrachten en een locatiemanager. Vaak is er ook een leerling en een stagiaire. In totaal werken er 20 mensen.

Het gebouw en de omgeving

De bewoners hebben een eigen slaapkamer, woonkamer en badkamer. Ook is er een sfeervol trefpunt met over de hele breedte een balkon. De begeleiding kookt elke avond in het trefpunt. De cliënten eten de warme maaltijd in het trefpunt, in hun eigen appartement of bij een mede-bewoner.