De Schakels is een woonlocatie in de wijk Roomburg in Leiden. In deze wijk zijn in 2009 3 flats met 88 appartementen gebouwd. In 17 van deze appartementen wonen mensen met een verstandelijke beperking zelfstandig in een eigen appartement.

Voor wie?

In woonlocatie De Schakels wonen mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking. De woonlocatie wil door huisvesting, verzorging en begeleiding de zelfstandigheid en sociale redzaamheid van cliënten bevorderen en behouden. Daarnaast wil ze de cliënten betrekken bij maatschappelijke activiteiten in de wijk Roomburg. De meeste cliënten zijn overdag van huis. Zij werken in de sociale werkvoorziening, een commercieel bedrijf of bezoeken een activiteitencentrum in de regio.

Begeleiding

Op de locatie werken persoonlijk begeleiders, begeleiders en leerlingen. De locatiemanager heeft de dagelijkse leiding. De woonlocatie biedt 24-uurs zorg. De begeleiding wordt grotendeels in het eigen appartement gegeven. Op doordeweekse dagen is het Trefpunt van 15.30 tot 19.30 uur geopend. Van maandag tot en met donderdag is er een gastvrouw. Zij maakt ook de maaltijden klaar. Op vrijdag verzorgt de begeleiding de maaltijd in het Trefpunt.

Het gebouw en de omgeving

Woonlocatie De Schakels in Leiden is de thuisbasis van mensen met een verstandelijke beperking. De 17 ruime appartementen met woonkamer, aparte slaapkamer en eigen sanitair zijn over 2 gebouwen verdeeld. Op de begane grond van één van de gebouwen is het Trefpunt. Hier kunnen de cliënten tijdens openingsuren terecht voor een maaltijd, een bakje koffie en een praatje.