De Hoekmaat is een werk- en activiteitencentrum in Rotterdam. Hier komen mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel, mensen met autisme en mensen met een verstandelijke beperking. De Hoekmaat is klein van opzet. Dagelijks komen er ongeveer 20 cliënten voor dagbesteding.

Voor wie?

De cliënten van De Hoekmaat zijn jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen. Zij kunnen door hun beperkingen (nog) geen (on)betaald werk verrichten. Hierdoor hebben zij ondersteuning nodig in de activiteiten en bij algemene dagelijkse bezigheden. Ook andere mensen die ondersteuning nodig hebben om te kunnen functioneren in de samenleving kunnen bij De Hoekmaat terecht. We bieden stages en dagbesteding aan jongeren die afkomstig zijn uit het voortgezet speciaal onderwijs.

Begeleiding

Bij iedere activiteit is een begeleider aanwezig, ieder met zijn of haar eigen expertise. Daarnaast heeft iedere cliënt een persoonlijk begeleider, die als eerste aanspreekpunt fungeert.

Het gebouw en de omgeving

De Hoekmaat ligt in de oude dorpskern in Charlois. De locatie is gevestigd op de hoek van de Frans Bekkerstraat en is ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Zij kunnen een kopje koffie komen drinken en gebruik maken van de klussendienst. Zo heeft De Hoek­maat bijvoorbeeld een uitlaatservice voor honden uit de buurt.

Activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten in De Hoekmaat waarbij cliënten vaardig­heden (weer) kunnen oppakken en talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. De cliënten werken samen waar mogelijk.

De Houtwerkplaats
In de houtwerkplaats worden producten gemaakt van pallethout. Van vogelhuisjes tot meubelen. Opdrachten worden uitgevoerd voor bedrijven en buurtbewoners.

Het atelier
Tekenen, schilderen, naaien en mo­zaïeken; het kan hier allemaal onder professionele begeleiding. Er wordt o.a. gewerkt aan producten voor de winkel.

Werken met de computer
We leren cliënten kennismaken met de computer, (weer) mailen, surfen en ga­men. Dit kan met gepaste programma's en hulpmiddelen.

Muziek
We maken graag muziek met elkaar! We hebben zelfs een eigen band: De Hoekmatties. Getalenteerde cliënten en vrijwilligers oefenen wekelijks. De band speelt voornamelijk covers en treedt op bij poppodia, muziekcentra, instellin­gen, feesten en festivals.

Diensten voor buurtbewoners
  • Winkel (met o.a. houten meubels en stekjes)
  • Fietsenmakerij
  • Hondenuitlaatdienst
  • Klussendienst