Werk- en activiteitencentrum Ibis is gevestigd op de begane grond van wijkcentrum De Ooievaar aan de rand van deelgemeente IJsselmonde in Rotterdam.

Voor wie?

Bij Ibis komen dagelijks mensen met lichamelijke beperkingen en/of niet-aangeboren hersenletsel die behoefte hebben aan dagbesteding en (licht) arbeidsmatige werkzaamheden met professionele ondersteuning. Er zijn verschillende activiteiten en er zijn mogelijkheden voor ADL-zorg. De cliënten van Ibis wonen in Rotterdam IJsselmonde, de directe omgeving, maar soms ook net even iets verder weg. Ook mensen die om een andere reden behoefte hebben aan deze vorm van dagbesteding kunnen bij Ibis terecht.

Activiteiten

Merendeels voeren we onderstaande activiteiten nog steeds uit, met het grote verschil dat extern sporten i.s.m. sportschool niet meer plaatsvindt en dat de interne activiteiten minder intensief en met aanpassingen van de coronamaatregelen plaatsvinden. 


Er worden bij WAC Ibis verschillende activiteiten aangeboden, waarbij cliënten (weer) vaardigheden kunnen oppakken en talenten kunnen (her)ontdekken en ontwikkelen. Iedere cliënt werkt in zijn/haar eigen tempo en kan indien nodig gebruik maken van aangepaste apparatuur.

Administratieve groep
We voeren opdrachten voor derden uit, bijvoorbeeld printwerk, kopieerwerk, papier versnipperen en videobanden overzetten op DVD. Cliënten werken ook met de computer: ze kunnen kennismaken met de computer, (weer) leren mailen, surfen en gamen. Dit kan met gepaste programma’s en hulpmiddelen. De cliënten zorgen er samen voor dat de resultaten er helemaal netjes uit komen te zien.

Buurtservice
We zijn graag serviceverlenend bezig voor de directe buurt door groenstroken en plantenbakken bij te houden en zwerfvuil op te ruimen.

Facilitaire groep
Cliënten die graag bezig zijn voor anderen kunnen ook actief zijn bij de facilitaire groep, die zich o.a. bezighoudt met het schoonhouden van het pand, werkmaterialen ronddelen en de verzorging van planten.

Bewegingsgroep
De bewegingsgroep is vooral gericht op het fit blijven en fitter worden van de cliënten. Dat gebeurt op een speelse, en soms best intensieve manier. Waar mogelijk gebeurt dat in samenwerking met Errol Esajas van SPC Rijnmond. Door deze samenwerking kunnen cliënten één keer per week sporten bij SPC Rijnmond waarbij zij gebruik mogen maken van alle faciliteiten.

Gezelligheid bij Café de Poes
Op vrijdagmiddag is het altijd gezellig bij WAC Ibis. Dan draait café De Poes op volle toeren. We hebben een wekelijks afwisselend programma met voor ieder wat wils. Kom het zelf beoordelen!

Catering
Ook aan de inwendige mens wordt gedacht bij WAC IBIS. Er is een cateringgroep opgestart. We bedienen in eerste instantie vooral onszelf. Bij een verdere verbetering van kwaliteit willen wij ook onze ‘buurtgenoten’ laten genieten van onze kook- en bakkunsten.

De ontbrekende puzzelstukjes
Sinds enige maanden maken wij ook puzzels van WASGIJ en verkopen puzzelstukjes door heel Nederland en Europa aan puzzelaars die op zoek zijn naar de ontbrekende stukjes. Hier werken de administratieve groep en de cateringgroep aan.

Creatieve groep
De creatieve groep maakt producten voor de verkoop of producten die aansluiten bij de puzzelgroep.

Deelname aan activiteiten
Daarnaast sluiten we graag aan bij gemeentelijke- en verenigingsactiviteiten: cliënten doen mee met de avondvierdaagse, “Keep it clean day” van de gemeente Rotterdam en diverse andere activiteiten zoals bijvoorbeeld de voorjaarsmarkt of de sinterklaasdisco.

De Breinbrouwerij
Zes vrijdagen per jaar organiseert De Breinbrouwerij op locatie Ibis een gezellige avond met een gevarieerd programma in een sfeervolle, rustige omgeving. Op deze avonden is er gelegenheid tot het maken van een praatje of het doen van een spelletje. Regelmatig organiseert het team van de Breinbrouwerij ook andere leuke activiteiten zoals bingo, kookworkshops en voorlichtingsavonden.

Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor de nodige ontspanningsmomenten, zodat de balans tussen inspanning en ontspanning op orde blijft en is er ook aandacht is voor persoonlijke interesses.
 

Begeleiding

De cliënten krijgen ondersteuning van vaste begeleiders, stagiaires, leerlingen en vrijwilligers. Iedere cliënt heeft een vaste begeleider. Cliënten en familie kunnen daar als eerste terecht met vragen. Als het nodig is, kunnen begeleiders ook specialistischer hulp vragen. De dagelijkse leiding ligt bij de locatiemanager.


Het gebouw en de omgeving

Werk- en activiteitencentrum Ibis is gevestigd in wijkcentrum De Ooievaar aan de rand van deelgemeente IJsselmonde in Rotterdam. Wijkcentrum De Ooievaar staat midden in een woonwijk en dicht bij winkelcentrum Keizerswaard. WAC Ibis deelt het gebouw met o.a. Cuzina. Cuzina is de keuken van Stichting Rotterdam Kookt, een leer/werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verder hebben op de eerste verdieping Humanitas wonen en Woonstichting Woonbron een kantoor. Waar mogelijk zoeken WAC Ibis en Cuzina naar mogelijkheden om samen te werken. Daarnaast start er een BSO en kinderopvang van 0 tot 4 jaar op. We zoeken hier ook naar mogelijkheden om samen te werken.