Jakweide 116 is een woonlocatie op het terrein van Swetterhage in Zoeterwoude. Er wonen mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking.

Voor wie?

De 10 cliënten van Jakweide 116 vormen een dynamische groep. Dit zijn met name ouderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. De sfeer is gezellig en huiselijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van Totale Communicatie, zoals gebaren en pictogrammen. Hiermee kunnen de meeste cliënten zich redelijk duidelijk maken. Een paar cliënten zijn verbaal duidelijk aanwezig. Daardoor ontstaan soms spanningen. Een affectief neutrale begeleiding is hierbij van belang.

Begeleiding

Naast (gediplomeerde) begeleiders wordt binnen Jakweide 116 veel gebruik gemaakt van piekdiensten. Deze piekdiensten ondersteunen de begeleiders op momenten dat het druk is. Bijvoorbeeld in de ochtend of rond het avondeten. De cliënten bezoeken bijna allemaal 4 dagen per week een vorm van dagbesteding. Er is dan weinig begeleiding in het huis. ’s Nachts is er een centrale nachtdienst aanwezig. Die waakt over de cliënten met behulp van een uitluistersysteem en/of camerasysteem.

Het gebouw en de omgeving

Jakweide 116 heeft een woonkamer met keuken, 2 appartementen en 8 zit/slaapkamers met eigen sanitair.