De Zonnehoek is een activiteitencentrum in Zoeterwoude waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking komen werken voor dagbesteding. Een plek met een fijne werksfeer waar de cliënten onder begeleiding hun talenten kunnen inzetten en ontwikkelen. Zo ontstaan er in het Zonnehoekgebouw prachtige kunstwerken, mooie & heerlijke producten én de leukste radio-uitzendingen.

Hieronder een kleine greep uit de mogelijkheden per activiteitengroep op de Zonnehoek:

Kook & bakgroep  maken overheerlijke taarten en quiches
                               (kijk hier voor de mogelijkheden/prijslijst)
Kunstgroep 1         maken prachtige schilderijen, beschilderen bezems en beelden
Kunstgroep 2,        prikken, knippen en beschilderen bv vlaggetjes en theedozen
Naaiatelier Zip       naaien schorten van oude spijkerbroeken
Industriegroep       tellen en verwerken bloemenbuisjes voor plantenbedrijven
Radio Gemiva       maken de leukste radio uitzendingen Gemiva-breed
Textielgroep          de “In-drukmakers” voor gedrukte T-shirts en tassen
Buitengroep           halen en brengen van het werk voor de industriegroep
 

Voor wie?

Elke doordeweekse dag komen er tussen de 30 en 45 cliënten van het terrein van Swetterhage naar de Zonnehoek. Gezamenlijk lopen zij om 9.30 uur vanaf de foyer van Swetterhage naar de Zonnehoek. Dit is nét buiten het terrein. Ook lopen zij gezamenlijk terug. Rond 15.45 uur zijn de cliënten weer terug op Swetterhage. Sommige cliënten gaan zelfstandig op de fiets of ze worden gebracht/gehaald.

Wanneer cliënten interesse hebben in één of meer activiteiten van de Zonnehoek dan kunnen ze daaraan meedoen. De meeste cliënten hebben een voorkeur voor een vaste indeling per week maar dat hoeft niet steeds in dezelfde groep te zijn. De wensen en talenten van de cliënten staan hierbij voorop. Er is ruimte voor onderlinge contacten maar er kan ook in rust worden gewerkt.

Begeleiding

Het team is opgebouwd uit verschillende mensen. Zo is er iemand helemaal thuis in het HACCP vanwege de hygiëne in de keuken. Maar er werken ook begeleiders die veel met kunst hebben. Op de industriegroep is het belangrijk dat de voorraad goed op orde is. Hiervoor wordt samengewerkt tussen Swetterhage en verschillende bedrijven.

Het gebouw en de omgeving

Het gebouw staat in de wijk Zonnegaarde in Zoeterwoude. Vanaf Zonnegaarde is het 10 minuten lopen naar Swetterhage. Vroeger was het gebouw een meisjesschool. Later werd het een smederij. En nu is het dus een dagbestedingslocatie voor mensen met een beperking. Het gebouw heeft een souterrain met een grote keuken en wasruimte. Op de begane grond zijn de 2 kunstgroepen en de textielprintgroep. Daarnaast is er op de begane grond een kleine kantoorruimte. Op de 1e verdieping bevinden zich de industriegroep,  naaiatelier zip en de radiogroep. Het gebouw heeft een lift.