In het woonprofiel staat beschreven voor welke mensen de woonlocatie geschikt is.

Inleiding

In woonlocatie Julianastraat wonen mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een verstandelijke beperking in hun eigen appartement. De appartementen zijn voorzien van een woon- en slaapgedeelte, een kitchenette en eigen sanitair. De cliënten kunnen gebruik maken van één van de gezamenlijke ontmoetingsruimtes in het gebouw waar zij elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen eten. Door hun beperking hebben zij behoefte aan het 24 uur per dag beschikbaar zijn van begeleiders voor ondersteuning.

Doelgroep

Woonlocatie Julianastraat biedt zorg aan

 • mensen met een matig tot licht verstandelijke beperking, die op emotioneel gebied niet lager functioneren dan de ontwikkelingsleeftijd van 3 jaar. Mogelijk hebben zij bijkomende lichamelijke en/of psychiatrische problemen. De cliënt is overdag in staat om 1 à 2 uur zonder de directe nabijheid van begeleiders te functioneren, waarin hij zelf zich kan vermaken (indien nodig met aan het begin aansturing van begeleiding) en wanneer het nodig is wel zelf in staat is om begeleiding in te schakelen. Op de dagen zonder dagbesteding kan er gebruikt gemaakt worden van een aantal vaste groepsmomenten, waarin begeleiders in de buurt zijn.  
 • mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Ook hier geldt dat zij mogelijk bijkomende lichamelijke en/of psychiatrische problemen hebben. De cliënt is overdag in staat om 1 à 2 uur zonder de directe nabijheid van begeleiders te functioneren, waarin hij zichzelf kan vermaken (indien nodig met aan het begin aansturing van begeleiding) en wanneer het nodig is wel zelf in staat is om begeleiding in te schakelen. Op de dagen zonder dagbesteding kan er gebruikt gemaakt worden van een aantal vaste groepsmomenten, waarin begeleiders in de buurt zijn.
Met betrekking tot ADL hebben cliënten regelmatig behoefte aan toezicht, stimulatie of overname. Bij de kleine verzorgingstaken, de persoonlijke zorg voor tanden, haren, nagels, huid en bij het wassen kan soms behoefte zijn aan enige hulp of overname.

Er is doorgaans geen of in geringe mate sprake van verpleging.

Begeleiding en structuur

De begeleiding is vooral gericht op stabilisatie en ontwikkeling.

Er wordt op de volgende momenten structuur geboden.
 • Vaste ADL-momenten zoals wassen, verschonen, medicatie verstrekken.
 • Een aantal vaste groepsmomenten:
  • Tussen 7.30 en 9.30 uur: Ontbijten (in het weekend later)
  • 10.30 - 11.00 uur: Koffiemoment
  • 12.30 - 13.00/13.15 uur: Lunch
  • 16.15 - 16.45 uur: Koffiemoment
  • 17.30 - 18.00/18.15 uur: Avondeten
  • 20.00 - 20.30 uur: Koffiemoment
Er vindt met regelmaat een begeleidingsgesprek plaats met de persoonlijk begeleider.

Dagbesteding

Alle cliënten maken overdag gebruik van een vorm van dagbesteding elders of werken ergens. Het gaat om een minimum van 3 à 4 dagen met een streven naar 4 à 5 dagen per week. De dagbesteding is meestal in een activiteitencentrum of op een reguliere of aangepaste werkplek. In het weekend maken cliënten gebruik van vrijetijdsmogelijkheden in en buiten de woonlocatie, gaan op familiebezoek of ontvangen vrienden en kennissen.

Op dinsdag en donderdag is er van 10.30 tot 14.30 uur Julianacafé voor bewoners die op die dagen niet naar dagbesteding extern gaan. In het Julianacafé kunnen zij de krant lezen, puzzelen, knutselen of een spelletje doen. Soms maken zij een tosti of soep voor lunch.

Huishoudelijke taken

Op onze woonlocatie werkt een huishoudelijk medewerkster. Zij heeft wekelijks 1 uur per woning om de noodzakelijke dingen schoon te maken. Denk daarbij aan het sanitair, de vloer dweilen etc. Omdat deze tijd beperkt is, wordt indien mogelijk van de cliënt verwacht dat hij/zij zelf ook eenvoudige schoonmaakwerkzaamheden uitvoert. Dit kan eventueel met ondersteuning van de begeleiders. Tot slot vinden we het erg fijn als we bij grote schoonmaakklussen, zoals de ramen zemen en de koelkast schoonmaken, een beroep kunnen doen op de cliëntvertegenwoordigers.