Symfonie maakt graag gebruik van de inzet van vrijwilligers. Zoals Anneke van der Hart, die al een aantal jaren vrijwilliger is. Hieronder haar verhaal.

Een spelletje Rummikub, samen een potje sjoelen of even helpen met de lunch. Anneke van der Hart (71) draait haar hand er niet voor om. Met haar zeventien jaar aan ervaring als vrijwilliger is het voor haar de normaalste zaak van de wereld om iets extra’s te doen voor een ander. Iedere maandag helpt ze bij activiteitencentrum Symfonie in Oud-Beijerland. Anneke helpt vaak bij de dagbesteding voor volwassenen met een beperking. "Ik kwam jaren geleden voor het eerst in aanraking met Symfonie. Er werd gevraagd of ik misschien een ochtend wilde meedraaien. Sindsdien ben ik niet meer weg gegaan. Ik ben een doener. Met mensen bezig zijn, is mijn vak", zo vertelt de Oud-Beijerlandse. Anneke heeft jaren voor kleuterklassen gestaan. De ervaring die ze daar heeft opgedaan, neemt ze dan ook mee in haar vrijwilligerswerk. "Maar je moet de mensen hier niet behandelen als kinderen. De meesten van hen zijn volwassen. Het is hier echt een kwestie van inschatten hoe iemand zich voelt. Dat verschilt per dag. Maar daar zit voor mij juist de uitdaging in, ik wil dat iedereen zich hier op zijn gemakt voelt."

Ondersteunen

Dat de mensen van Symfonie Anneke een warm hart toedragen, mag duidelijk zijn. Als ze de groepsruimte binnenkomt, wordt ze warm onthaald met een knuffel en een grote glimlach op het gezicht van Eduard (49). Trots laat hij een schilderij zien dat hij die week heeft gemaakt, samen met Anneke. "Ik ben hier echt om de begeleiders te ondersteunen, niet om hun taken over te nemen. Maar ik ben hier wel onderdeel van het geheel. Het is voor zowel de mensen hier als voor mij fijn dat we elkaar goed kennen."

Passend

Waar Anneke nu helpt bij de dagbesteding, heeft ze in het verleden geholpen bij het zwemmen en heeft ze meegedaan met rolstoeldansen. "Ik kan nog wel tot mijn 80e doorgaan, maar je moet wel in de gaten houden dat je iets doet wat bij je leeftijd past. En het soort werk moet sowieso bij je passen. Je moet het leuk vinden en het zeker niet doen omdat je andere mensen zielig vindt. Je moet het doen omdat je iets wilt doen voor je medemens."

Meer taken naar de gemeenten

De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard krijgen er vanaf 2015 nieuwe taken op het gebied van jeugd, zorg en werk bij. Iedere inwoner van de regio krijgt hier mee te maken. Bij inwoners die zorg nodig hebben, wordt bijvoorbeeld meer gekeken naar wat men zelf nog kan doen. Of hoe familie, vrienden, buren en vrijwilligers zoals Anneke hen kunnen helpen. Maar ook voor mensen die op dit moment zelf nog geen zorg nodig hebben, verandert er veel. Aan hen wordt gevraagd meer oog te hebben voor het helpen van een ander. Meer informatie is te vinden op de website van samen meer hoekschewaard.

Interesse in vrijwilligerswerk bij Symfonie in Oud-Beijerland? Neem gerust contact met ons op.

 

HSAdvertorial-Anneke-van-der-Hart.jpg