• Nieuws

  Robotkat Tommy

  Een dier kan veel betekenen voor een mens. Helaas is niet iedere omgeving geschikt om een hond of een kat in huis te hebben. Op veel woonlocaties van de Gemiva –SVG groep is een huisdier namelijk niet toegestaan.

 • Met pijn in het hart heeft de Raad van Bestuur besloten om te stoppen met de ontwikkeling van het Hundertwasser-dagbestedingscentrum op het Swetterhageterrein in Zoeterwoude. Gerard Gerding: “Het is een droom waarvan nu duidelijk is dat die - ondanks de enorme en hartverwarmende inzet van velen - financieel niet te verwezenlijken valt. Dan is er, hoe moeilijk ook, maar één verantwoorde beslissing mogelijk: stoppen.”

 • Hersenz is een behandeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah) die niet meer in aanmerking komen voor revalidatie. Met deze behandeling leren cliënten (en hun naasten) om te gaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven.

 • Nieuws

  Chef-begeleider Damaru

  Om een goede horeca te kunnen draaien heb je een goede chef-kok nodig. Iemand die weet hoe je producten omtovert tot een mooi gerecht. Een chef die gewend is om voor 40 gasten te koken en een chef die niet raar staat te kijken van een cateringaanvraag voor 200 gasten. Binnen de Gemiva-SVG Groep moet een chef het ook leuk vinden om mensen met een beperking aan te sturen.

 • De nieuwsbrief van de Gemiva-SVG Groep voor cliënten en verwanten is weer verschenen.

 • In Lekkerkerk staat boerderij de Elsenhoeve. Hier wonen tien cliënten van de Gemiva-SVG Groep. Daarnaast is de Elsenhoeve ook een locatie waar we dagbesteding bieden aan cliënten die van het landleven houden: dieren verzorgen, werken in de tuin of met de tractor het land op. Binnen in het prachtige gebouw is ook een ruimte voor andere activiteiten, ambachtelijk en creatief, zoals op veel van onze activiteitencentra. 

 • Vrijwilligerswerk is omgaan met afstand, heb ik weleens horen zeggen. Degene die dat zei doelde op de relatie die je als vrijwilliger met cliënten opbouwt. Welke afstand bewaar je in die relatie? Is er sprake van vriendschap, van nabuurschap of heb je een meer praktische relatie? Niets is verkeerd, maar wie als vrijwilliger de juiste, passende afstand weet te kiezen zal het meeste plezier beleven en ook het meeste plezier schenken aan de cliënt.

 • Het kabinet kondigde op 19 mei versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Tegelijkertijd is er ook een routekaart voor de gehandicaptenzorg opgesteld. Die is gericht op wat wél kan in coronatijd, de versoepeling van de bezoekregeling en het weer opstarten van de dagbesteding. Hoe ver is de Gemiva-SVG Groep?

 • Op maandag 11 mei zijn niet alleen de basisscholen, maar ook de kinderdagcentra (KDC’s) van de Gemiva-SVG Groep weer voorzichtig opengegaan. We spraken een aantal collega's over de eerste bevindingen met deze openstelling. Blijheid en spanning wisselden elkaar af.

 • Inmiddels is het alweer een stuk rustiger op de Hendrikshoeve in Numansdorp. In maart kregen twee cliënten het coronavirus. Zes andere cliënten werden ziek en verdacht van besmetting met het coronavirus. Bij locatiemanager Brenda van Zeeland sloeg de schrik om het hart. Collega Ernst Timmer sprak haar over deze spannende tijd.

 • Onze ambulante medewerkers proberen hun cliënten zoveel mogelijk op afstand te begeleiden. Maar hoe werkt dat wanneer je in een gezin werkzaam bent? Sandra van der Lans werkt bij de Ambulante Dienst Jeugd Haaglanden. Haar werk is ingrijpend veranderd door de coronamaatregelen. Onze collega Ernst Timmer spreekt Sandra over haar werk.

 • Nieuws

  Handenwaslied

  Tijdens de coronacrisis is handen wassen extra belangrijk.

 • Nieuws

  Taalkunstenaar zit thuis

  Hans Spanjaardt is een bijzondere man. Hij bezoekt het activiteitencentrum De Spil in Zoetermeer en is sinds kort lid van de Centrale MedezeggenschapsRaad (CMR) voor cliënten. Onze collega Ernst Timmer spreekt Hans geregeld via de mail. Dit keer gaat het over de beperking van Hans.

 • Mariëlle Futselaar is een jonge vrouw, die in haar thuissituatie begeleid wordt door de Ambulante Dienst Gouda e.o. Mariëlle is een van de weinige cliënten die nog wel op haar werk komt. Ze heeft een stuk geschreven over hoe zij de corona-crisis op haar werk ervaart.

 • Op woonlocatie de Apollotoren in Leiden wonen ouder wordende cliënten met een matige of licht verstandelijke beperking, in de leeftijd van 65 tot 90 jaar. Onze collega Ernst Timmer belt met begeleider Margriet van der Meij over de relaxte situatie bij de ouderen op woonlocatie Apollotoren, maar ook over de minder relaxte situatie bij wijkcentrum Binders waar Margriet ook werkt.

 • De STER bood onlangs brancheorganisaties in Nederland de kans om zonder kosten een eigen commercial te laten uitzenden. De VGN reageerde meteen.

 • Theatergroep Domino speelde de afgelopen twee jaar op 4 mei haar voorstelling KRAAN als onderdeel van Theater Na de Dam.

 • In de persconferentie van afgelopen dinsdagavond 21 april, werd een voorzichtige versoepeling van de genomen maatregelen aangekondigd. Op dit moment buigen wij ons over de vraag wat dat betekent voor de zorg die wij leveren aan cliënten.

 • De medewerkers van de ambulante diensten moeten in deze corona-tijd hun cliënten zoveel mogelijk op afstand begeleiden. Hoe gaat dat in de praktijk en hoe wordt dat door cliënten opgepakt? Onze collega Ernst Timmer belt met cliënt Faroek over hoe hij de begeleiding op afstand ervaart.

 • Als “gewone” mensen thuis kunnen werken, waarom zouden wij onze cliënten ook niet digitaal een leeraanbod kunnen doen waarmee ze thuis aan de slag kunnen? Dit dachten de begeleiders van Het Bruglokaal ook. Iedere dag ontvangen de cliënten een filmpje met een opdracht waarmee ze aan de slag kunnen.