• Het is maandagochtend tien voor halfnegen. Mijn voeten draaien overuren op de glibberige pedalen van mijn fietsplan-fiets. Met ogen geknepen tot minieme spleetjes en het regenwater dat zich langs mijn voorhoofd een weg via mijn zorgvuldig getekende wenkbrauwen naar mijn kin vindt, ben ik onderweg naar mijn eerste cliënt van deze week.

 • Het coronavirus blijft onze aandacht vragen. Het aantal besmettingen neemt toe en het kabinet heeft strengere maatregelen bekendgemaakt. Daarnaast hebben wij van een aantal GGD’en het dringende advies gekregen om over te gaan tot preventief gebruik van chirurgische neusmondmaskers bij cliëntcontact binnen de anderhalve meter. Wij hebben dit advies voor de hele organisatie overgenomen. Dit heeft ook consequenties voor zwemactiviteiten waarbij begeleiding binnen de anderhalve meter nodig is: die kunnen niet doorgaan zo lang deze preventieve maatregel geldt.

 • Nieuws

  Abena Nova: de slimme luier

  De Abena nova sensorluier is een mooie innovatie op het gebied van incontinentie. Een slimme luier die aangeeft wanneer er verschoond moet worden, voordat het aroma je tegemoetkomt of dat iemand nattigheid voelt.

 • Cliënten in de gehandicaptenzorg kunnen uitgroeien tot belangrijke kunstenaars. Daar zijn veel voorbeelden van. Onze eigen Camille Grootaers, die op Westeinde woont, heeft een expositie gehad in het Cobra-museum voor moderne kunst in Amstelveen. Er zijn zelfs mensen met een beperking die internationale erkenning hebben gekregen als kunstenaar.

 • Nieuws

  Met een beetje hulp van Google

  Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder Google. De bekendste zoekmachine online. Google weet alles en Nederland wordt daardoor steeds slimmer. Zelfs specifieke slimme apparaten zijn te koppelen aan de Google Home Hub. Een slimme speaker die je antwoord geeft op vragen, maar je kan via het kastje ook taken uitvoeren zoals koffiezetten op een slim koffiezetapparaat.

 • Een grote verrassing voor de Oud-Beijerlandse Cheyenne Bos en haar ouders op vrijdag 4 september. Van de VriendenLoterij kreeg de 16-jarige Cheyenne een Tomato Seat. Cheyenne is vanwege een meervoudige beperking afhankelijk van een rolstoel. Door het speciale stoeltje met een verrijdbaar onderstel kan ze nu makkelijker laag bij de grond spelen met haar groepsgenoten op dagcentrum Symfonie. Of thuis met de hond. Cindy Bos: “Echt fantastisch dat deze stoel bij ons terecht is gekomen. Het wordt nog even oefenen, maar ze kan al heerlijk met de hond spelen nu.”

 • Vlakbij het dorpje Mijnsheerenland, onder de rook van Rotterdam ten zuiden van de Oude Maas ligt recreatieoord Binnenmaas, een speeltuin en attractiepark voor het hele gezin. Je kunt er moeiteloos een dagje doorbrengen, kinderfeestjes houden of een evenement organiseren. Het heeft een speeltuin, een zwembad en een kinderboerderij.

 • Atelier Uit de Kunst is een bijzondere samenwerking gestart met VVV Leiden. VVV Leiden biedt speciale producten gemaakt door cliënten in het atelier te koop aan.

 • Na een flinke verbouwing is de nieuwe dagbestedingslocatie Boerderij Dé Buitenkans in Hazerswoude-Dorp van start gegaan. Op de boerderij werken mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking.

 • Afgelopen winter deed woonlocatie Gelderhof met succes mee aan de landelijke Energiestrijd tussen zorginstellingen. Bewoners en medewerkers zorgden samen voor een energiebesparing van 22%. De Energiestrijd is een initiatief van Stichting Urgenda om zorginstellingen in drie maanden tijd zo veel mogelijk energie te laten besparen.

 • In Oud-Beijerland is ons kinderdagcentrum (KDC) Symfonie. Hier komen kinderen tot 18 jaar die een ontwikkelingsachterstand hebben. Een ontwikkelingsachterstand kan heel verschillende oorzaken hebben. Bij elk kind dat Symfonie bezoekt is de beperking anders. Elk kind heeft dus ook een eigen unieke, bij hem of haar passende ondersteuning nodig. Bij Symfonie wordt die ondersteuning geboden in drie groepen van acht kinderen in verschillende leeftijden. De kinderen reageren op elkaar, helpen elkaar en beleven plezier met elkaar.

 • Van woensdag 26 tot en met zondag 30 augustus vindt, van 10.00 tot 16.00 uur, ‘De Leidse Hooitocht’ plaats, het corona alternatief voor de Leidse Hooidagen.

 • Ik zit al een tijdje te praten met vier jonge mannen en een ouwe knar. De stilste van het stel is Kevin, 29 jaar oud en in de kracht van zijn leven. Ik heb hem gevraagd hoe zijn leven eruitzag voordat hij op de locatie Hoeve Cronesteijn kwam te werken. Vakkenvuller bij Hoogvliet, stagegelopen bij “De Mac”. “Daar moest je altijd aan de klanten denken. Hier kunnen we zijn wie we zijn.”

 • Sinds januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) van start gegaan. Hoe gaan zorginstellingen hiermee om en wat kwam er allemaal op hen af? Vilans, landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg, vroeg aan Tineke Prins (locatiemanager) en Sander Rouwendaal (begeleider en projectleider Wet zorg en dwang) naar hun werkwijze op Swetterhage-locatie Jakweide. Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking, moeilijk verstaanbaar gedrag en psychiatrische problematiek.

 • Nieuws

  Gemiva zoekt boer

  Op Zorgboerderij Gouda aan de landelijke Bloemendaalseweg in Gouda is een kamer vrij. Ben of ken jij een boerenzoon met een verstandelijke beperking die op zoek is naar een woon- en werkplek met begeleiding? Kom je niet van een boerenbedrijf, maar heb je er zin in om op een boerderij te wonen en te werken? Dan is deze sfeervolle locatie misschien wel wat voor jou!

 • Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten* die passen bij het coronavirus zich laten testen.

 • In 2018 is de projectgroep Gemiva Zorginnovatie gestart. De collega’s van deze projectgroep bekijken en verzamelen vernieuwende producten die ondersteuning kunnen bieden in het dagelijkse leven van cliënten. Ze kijken wat er in de (snel veranderende) wereld leeft en hoe de verbinding naar de Gemiva-SVG Groep gelegd kan worden. Daarnaast bieden ze oplossingen en ondersteuning bij een zorgvraag. Bij innovatie gaat het om producten en diensten op een betere en effectieve manier aan te pakken.

 • Nieuws

  Hitte en corona

  Het is zeer warm deze week. Het RIVM maakte een speciale pagina met daarop vragen en antwoorden over het coronavirus en hitte.

 • Nieuws

  Samenwerken in de driehoek

  Driehoekskunde is een begrip dat door psycholoog Chiel Egbers in de zorg is geïntroduceerd. Hij zag veel onbegrip bij begeleiders voor ouders en het werd zijn missie om hen voor te houden hoe belangrijk het is om samen te werken in de driehoek. En dat het vooral belangrijk is om elkaars positie goed te begrijpen.

 • Er wordt veel gesproken over ventilatie in gebouwen en de kans op verspreiding van het coronavirus. Begin augustus berichtte de pers dat het coronavirus in een verpleeghuis in Maassluis waarschijnlijk verspreid werd via het ventilatiesysteem. We begrijpen dat dit vragen oproept. Ook over de ventilatiesystemen in onze gebouwen.