Door de oplopende coronabesmettingen gaan de medewerkers van de Gemiva-SVG Groep weer een medisch mondkapje dragen bij zorg binnen de 1,5 meter. “Dit was geen gemakkelijke beslissing, omdat we weten wat de impact is op cliënten en medewerkers”, vertelt Gerard Gerding van de Raad van Bestuur. “We doen dit om coronabesmettingen tegen te gaan én om het domino-effect in uitval, door het aansteken van elkaar en het testen, te verminderen.”

Testen is belastend voor zowel cliënten als medewerkers. Het zet ook de roosters onder druk. Als een medewerker vanwege klachten wordt getest, mag hij of zij tenslotte tot een negatieve testuitslag niet op locatie werken. Gerard Gerding: “Het opnieuw invoeren van deze maatregel is dus niet alleen gericht op de veiligheid van cliënten en medewerkers, maar ook op de continuïteit van de zorg en het bewaken van de werkdruk.”

Ook bezoek van cliënten vragen we om een mondkapje te dragen wanneer ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden tot hun kind of verwant.

Extra voorzichtig

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in Nederland loopt weer op. Sinds gisteren staat in Nederland het risiconiveau op ‘ernstig’ en heeft de regering de coronaregels aangepast: we moeten op meer plekken een mondkapje dragen en een QR-code laten zien.
Ook bij de Gemiva-SVG Groep zien we de besmettingen toenemen. “In september testten nog 3 cliënten en 25 medewerkers positief. Dat waren er in oktober respectievelijk 25 en 53. Met alle gevolgen die dat heeft voor de personen en de locaties die het treft. Alle reden dus om extra voorzichtig te zijn.”

Basisregels

Naast het preventief gebruik van de mondkapjes binnen de 1,5 meter blijft het belangrijk dat we ons aan de algemene maatregelen houden:
  • Heb je klachten die bij corona horen? Blijf thuis en laat je testen door de GGD (PCR-test). Een zelftest is niet genoeg bij klachten. Zorgmedewerkers kunnen zich met voorrang laten testen, waardoor de uitslag eerder bekend is.
  • Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand.
  • Was vaak je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht (ventileer).
Daarnaast voeren we de aangescherpte regels van de overheid in op onze locaties met een publieke functie (horeca, winkels). Bovendien werken medewerkers met een kantoorfunctie weer zoveel mogelijk thuis. Gerard Gerding: “Verder verandert er nu niets aan onze maatregelen. Het vervoer blijft bijvoorbeeld georganiseerd zoals het nu is en ook fysieke scholingen kunnen doorgaan, als er voldoende ruimte is om afstand te houden en de andere basismaatregelen goed nageleefd worden.”