De Abena nova sensorluier is een mooie innovatie op het gebied van incontinentie. Een slimme luier die aangeeft wanneer er verschoond moet worden, voordat het aroma je tegemoetkomt of dat iemand nattigheid voelt.

Sensoren

Dat komt omdat er sensoren in de luier zitten. Via bluetooth wordt een signaal naar een gekoppelde app gestuurd op de telefoon van de begeleider/verzorger. Op de app worden kleuren aangegeven net als op een verkeerslicht. Zo betekent groen dat er niets tot weinig in de broek bevindt, maar zo gauw er rood wordt aangegeven, is het belangrijk de cliënt binnen nu en een half uur te verschonen zodat andere materialen zoals kleding schoon blijven.

Slimme luier

Erik van der Grijp is projectmedewerker Digitale zorg bij de projectgroep Gemiva Zorginnovatie. Hij is al erg enthousiast over deze slimme broek na ervaringsverhalen van andere organisaties. Erik bezocht zelfs de fabriek van Abena in Denemarken. Deze fabriek heeft verschillende soorten incontinentiemateriaal waaronder ook de Abena Nova Sensorluier.
 
Volgens Erik zal deze innovatie ook bij de Gemiva-SVG groep voor cliënten en begeleiders een hoop meerwaarde hebben. Je gaat accuraat verschonen. Niet meer tijdens de vaste rondes zodat je meer tijd hebt voor andere werkzaamheden. ’s Nachts kunnen de cliënten ook doorslapen als de app groene kleur aangeeft en wordt een goede nachtrust bevorderd. Maar bij rood licht kun je doorlekken voorkomen. Doorlekken heeft gevolgen voor de kleding en er kunnen huidproblemen ontstaan.

Proefperiode

Inmiddels is er bij een Gemiva-locatie in Schoonhoven een proefperiode van start gegaan om te kijken hoe de Abena Nova sensorluier bevalt. Dit moeten we nog even afwachten.

Enthousiast geworden over deze slimme luier of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Erik van der Grijp of zijn collega’s van de projectgroep Gemiva Zorginnovatie.
 

Over de auteur

Martine.jpgMartine van Deventer werkt als gastvrouw op locatie Swetterhage en maakt vlogs over de verschillende locaties van de Gemiva-SVG Groep.

Daarnaast schrijft ze voor de projectgroep Gemiva Zorginnovatie over allerlei innovaties binnen de Gemiva-SVG Groep.

Martine geeft als ervaringsdeskundige voorlichting over autisme en ADHD.