Het is maandagochtend tien voor halfnegen. Mijn voeten draaien overuren op de glibberige pedalen van mijn fietsplan-fiets. Met ogen geknepen tot minieme spleetjes en het regenwater dat zich langs mijn voorhoofd een weg via mijn zorgvuldig getekende wenkbrauwen naar mijn kin vindt, ben ik onderweg naar mijn eerste cliënt van deze week.

Gastvrijheid

Een beetje chagrijnig en zeiknat geregend zet ik mijn fiets tegen het gammele hekje in de achtertuin en ik trek de keukendeur open. "Goedemorgen Truus!", roep ik. Stilte. En daar komt Truus aangeschoffeld. Ze neemt mijn tas aan en zegt: "Och meissie, ben blij dat je er bent! Trek dat natte pak toch uit en ga lekker zitten. De kachel staat aan en ik zet even lekker koffie voor ons". Terwijl ik aan de keukentafel ga zitten en Truus de opschenkkoffie verzorgt verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Het duurt niet lang of ik ben de helse fietsrit alweer vergeten en laat me verwarmen door de hartelijkheid en dankbaarheid van Truus.

Diversiteit in hulpvragen

Natuurlijk krijg ik ook wel eens een portemonnee naar mijn hoofd of verwarren ze mij met 'Trut' (geen idee wie dat is…), maar in de tweeënhalf jaar dat ik bij de ambulante dienst werk heb ik mij meermaals verbaasd over de warmte, gastvrijheid en goedheid van mijn medeburgers die op uiteenlopende gebieden extra ondersteuning nodig hebben. De diversiteit in hulpvragen, aansluiting vinden bij de cliënt en hierbij de eigen kracht aanspreken en contact onderhouden met mensen van verschillende instanties zijn voor mij de dingen die het werk zo leuk maken! Nooit had ik gedacht een baan te vinden waarin ik zo'n gevoel van vrijheid zou ervaren en toch ten alle tijden terug kan vallen op collega's. Ik kan mijn creativiteit kwijt in de vormgeving van de begeleiding, ik zet mijn tanden graag in een complexe casus en ik vind het een verruiming van de geest om met collega's van zowel binnen als buiten de organisatie te sparren over het proces rondom de ondersteuning van cliënten.

Vertrouwenspersoon

Naast mijn werk binnen de ambulante dienst ben ik sinds januari 2020 ook vertrouwenspersoon voor medewerkers. Iedereen heeft het recht op een veilige en plezierige werkomgeving en wanneer iemand het gevoel heeft vast te lopen omdat hij of zij een te zware werklast ervaart omdat er sprake is van ongewenste omgangsvormen of de integriteit geschonden wordt, vind ik het belangrijk dat hierover gepraat kan worden. Dat ik onderdeel kan en mag uitmaken van dit proces ervaar ik als een verrijking van mijzelf als werknemer en als mens.
 

Over de auteur


Lise-van-Bergen.jpgLisa van Bergen

Naast Persoonlijk begeleidster binnen de Ambulante Dient in Gouda en omstreken is Lisa ook trainer en vertrouwenspersoon. 

In deze eenmalige bijdrage schrijft ze over het werken voor de ambulante dienst en haar werk als vertrouwenspersoon binnen de Gemiva-SVG Groep.