Afgelopen winter deed woonlocatie Gelderhof met succes mee aan de landelijke Energiestrijd tussen zorginstellingen. Bewoners en medewerkers zorgden samen voor een energiebesparing van 22%. De Energiestrijd is een initiatief van Stichting Urgenda om zorginstellingen in drie maanden tijd zo veel mogelijk energie te laten besparen.

“Onze energierekening was knetterhoog”, vertelt Conny Voordendag. Zij is persoonlijk begeleider en lid van het Energieteam Gelderhof. “Met de Energiestrijd vonden we een leuke manier om met verduurzaming te starten. De start was op onze kerstborrel en het einde nog net voor de corona-lockdown.
 

Gekke dingen

Bewoners hebben gelet op overbodig stroomgebruik en hun verwarming wat lager gezet. De cv-ketel is energiezuiniger afgesteld. Op ons kantoor stond een hele batterij computers dag en nacht aan, terwijl er alleen af en toe eentje wordt gebruikt. Zo ontdekten we meer gekke dingen. Jammer genoeg ging de eerste prijs niet naar Gelderhof, maar 22% minder verbruik is een mooie score, ja toch?’

Urgenda ondersteunt

Urgenda ondersteunt de Energiestrijd met een wekelijkse terugkoppeling van je besparing op gas en elektriciteit. Ook ontvang je een nieuwsbrief over wat alle andere deelnemers doen. Om de bewoners actief te betrekken stelt Urgenda ook middelen beschikbaar, zoals een energiequiz, een bingo of een puzzel. Conny: “Wij hebben de energiequiz tijdens een borrel gedaan. Ook heb ik met bewoners gesprekken gevoerd over wat zij al doen en wat zij nog meer kunnen doen. Daar kwamen nog meer tips uit. Bijvoorbeeld de lichtsensoren korter instellen, de koelkasten minder koud zetten en kleine wasjes ophangen.

Nog niet klaar

We gaan in het najaar kijken of we deze winter nog verder kunnen besparen. Daarvoor gaan we ook in gesprek met onze verhuurder. We willen namelijk graag kieren van ramen gedicht hebben, zonnepanelen op het dak en de spouwmuur geïsoleerd.”
“Gelderhof is nog niet klaar met besparen”, concludeert Conny. “22 procent is mooi. Het is vooral bespaard op elektriciteit. Nu het gas nog. Dat is veel moeilijker. Want we gaan zeker niet in de kou zitten.”

Meedoen?

Locaties van de Gemiva-SVG Groep die interesse hebben om komende winter mee te doen met de challenge van Urgenda, kunnen zich aanmelden bij de werkgroep Duurzaamheid via duurzaamheid@gemiva-svg.nl

Meer lezen?

Foto: Frank Jansen (via gemeente Den Haag).

Haaglanden en Bollenstreek

Gerelateerde Projecten: