Ik zit al een tijdje te praten met vier jonge mannen en een ouwe knar. De stilste van het stel is Kevin, 29 jaar oud en in de kracht van zijn leven. Ik heb hem gevraagd hoe zijn leven eruitzag voordat hij op de locatie Hoeve Cronesteijn kwam te werken. Vakkenvuller bij Hoogvliet, stagegelopen bij “De Mac”. “Daar moest je altijd aan de klanten denken. Hier kunnen we zijn wie we zijn.”

Zootje ongeregeld?

Wie het terrein van Hoeve Cronesteijn oploopt ziet meteen hoe waar dat is. Het lijkt een zootje ongeregeld. Cliënten, begeleiders en vrijwilligers dwarrelen door elkaar heen. Iedereen bezig met z’n eigen ding, onder het werken door gebbetjes met elkaar uitwisselend.

De ouwe knar is Daan Beer, een samenwerkingspartner van Cronesteijn. Ben je nou nog niet met pensioen, kreeg hij net te horen. Geintje, moet je tegen kunnen. Zo oud is hij niet, heeft nog tien jaar te gaan voor het zover is. Hij heeft zijn eigen bedrijf, BOX 4, een klusbedrijf, waarin hij samen met cliënten van de Gemiva-SVG Groep klussen verricht. Zijn werkplaats is hier en cliënten van Hoeve Cronesteijn helpen hem.

Mourid houdt van shoppen

Mourid neemt ook deel aan ons gesprek. Hij is in dienst bij Daan, heeft een werkervaringsplek bij BOX 4. Ik vraag hem wat hij het mooist vindt. “Shoppen,” antwoordt hij.
Even verderop staan enkele cliënten hout te zagen en te kloven. Op Cronesteijn wordt ook haardhout gemaakt en in zakken verkocht. Dus ik denk te weten wat Mourid bedoelt.
“Choppen? Houthakken?”
“Nee. Shoppen. Met Daan op stap gaan langs handelaren om oude materialen te kopen. Daar maken we nieuwe dingen van.”
Dat is te zien. Overal op Cronesteijn zie je het resultaat van dit circulaire denken. Deuren en ramen waar nieuwe kasten van gemaakt zijn, bekleding voor radiatoren, een prieeltje dat gemaakt is van pvc-buizen en vervolgens behandeld met een speciaal middel waardoor het net hout lijkt. Damas van Dam, die ook deelneemt aan dit gesprek: “En werktafels en aardbeienbakken en ga zo maar door...”

Het leven van Damas en Raymond is als Cronesteijn

Damas en Raymond hebben eerder op de boerderij van locatie Swetterhage gewerkt. Als ik vraag wat het verschil is met Hoeve Cronesteijn, zeggen ze nuchter:
“Hier zijn geen beesten.”
“En de kippen dan?”
“O ja, de kippen.”
Op Cronesteijn verkopen ze ook eieren.
Hun eigen leven is als het leven op Cronesteijn: zeer afwisselend. Zij helpen Daan met grote regelmaat, maar op andere dagen werken ze bij Hof van Sijthoff. Daarnaast werkt Raymond nog bij het Prentenkabinet en Damas bij Beans and Bagels

Geen speelbal meer van managers

Daan Beer is bij andere organisaties begeleider geweest. Het runnen van dit eigen klusbedrijf bevalt hem beter.
“Dan had je een project en de manager vond het prachtig. Vervolgens kwam er een andere manager. Die vond het te duur en dan moest ik ermee stoppen. Nu ga ik daar helemaal zelf over.”
Bij Cronesteijn ervaart Daan wel heel veel steun van de regiodirecteur, de locatiemanager en de begeleiders.
Als hij mij rondleidt over het hele terrein zie ik hoe hier iedereen kan doen wat bij hem of haar past. Een vrijwilliger timmert een ombouw voor een composthoop, een begeleidster (Jeanet van de Jagt) heeft in de coronatijd (toen er ineens bijna niemand was) de prachtige bloemen- en kruidentuin in haar eentje onderhouden en Daan krijgt hulp van cliënten die passen bij de klus die hij op dat moment aan het doen is.
“Als ik ga straten heb ik weer andere cliënten nodig.”


Daan heeft werk voor spierbonken en voor timmerlieden. En voor Kevin, die hier zichzelf kan zijn.
“Ik doe graag schilderwerk. Kozijnen schilderen bijvoorbeeld. Precisiewerk, daar hou ik van.”

En ook daarvoor is ruimte bij BOX 4 en op Cronesteijn.
Wil je meer weten over BOX 4? Of ook gebruik maken van hun diensten? Kijk dan op: https://www.box-4.nl/
 
Op de foto, van links naar rechts: Daan, Kevin, Mourid, Raymond en Damas.

Over de auteur

Ernst-Timmer.jpg
Ernst Timmer is schrijver van literair proza. Jarenlang heeft hij als ambulant woonbegeleider voor de Gemiva-SVG Groep gewerkt, nu is hij webredacteur.


Ernst wil de veerkracht laten zien van de cliënten en medewerkers. Hij praat met hen over hun leven en werk. In korte stukjes vertel hij wat hij in telefoongesprekken te horen krijgt.