“Het zou het leukste zijn als ik nu bij jullie op de bank zat”, zegt burgemeerster Lenferink van Leiden. Op donderdag 27 januari las de baas van Leiden, zoals de kinderen hem noemen, de kinderen van kinderdagcentrum De Walnoot voor uit het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’. Digitaal en op afstand, wegens corona. Hij vertelde over het monster in het kader van de Nationale Voorleesdagen, dit jaar van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari.

Het doel van deze jaarlijks terugkerende dagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf (nog) niet kunnen lezen. Elk kind is gebaat bij het horen van mooie verhalen. Niet alleen voor de eigen (taal)ontwikkeling, maar ook voor de fijne momenten en de herinneringen die worden gemaakt tijdens het voorlezen. De burgemeester las donderdag voor aan de pubers van de Klimop groep van KDC De Walnoot. De kinderen in deze groep hebben een kalenderleeftijd van 12 tot 16 jaar, maar een ontwikkelingsleeftijd tussen de 2 en 5 jaar oud. Het voorlezen voor kinderen met een beperking wordt ondersteund met gebaren en verschillende voorwerpen. Voorlezen alleen is soms te ingewikkeld voor kinderen die de taal of bepaalde woorden niet begrijpen. Daarom helpt het als een moeilijk woord ondersteund wordt door een gebaar of door een voorwerp. “Plezier maken met elkaar tijdens het voorlezen is voor deze kinderen het allerbelangrijkste, naast een mogelijke uitbreiding van de woordenschat”, zegt Anita Meijer, locatiemanager van De Walnoot.


Op afstand en toch dichtbij

In verband met corona las de burgemeester op afstand voor. De verbinding via zoom werd op een groot scherm gerealiseerd zodat de kinderen het ervaarden als ‘heel dichtbij’. “Wow, de burgemeester. De grote baas van Leiden”, riepen de kinderen. Enthousiast en stil tegelijk. “De burgemeester las heel goed en duidelijk voor. De kinderen gingen helemaal op in het verhaal. De burgemeester stelde vragen en kreeg mooie reacties van de kinderen.”

Maar eerst ving ik een monster

Maar eerst ving ik een monster van auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer is het Prentenboek van het Jaar. Een jongetje verzint monsters die hij nog moet vangen voordat hij gaat slapen.  

Leiden en Leiderdorp