Gemiva-SVG Groep is bezig om voor drie locaties een milieucertificaat aan te vragen. Woonlocaties Gelderhof en Elsenhoeve voldoen al aan de minimale eisen voor een certificaat. Binnenkort gaan we ook voor Swetterhage aan de slag. “Door de nieuwe douchekoppen is het onderwerp ook gaan leven bij onze bewoners”, aldus Jelmer Paulus, locatiemanager van de Elsenhoeve in Lekkerkerk.

“De milieucertificering helpt om in je locatie concreet aan de slag te gaan om duurzamer te worden”, vertelt Jelmer. “Bij ons heeft het bewustwording op gang gebracht bij medewerkers én cliënten. Het was trouwens niet heel ingewikkeld om te voldoen aan de criteria voor de lichtste versie van het certificaat. Met veel dingen waren we al bezig, zoals het scheiden van afval. Het kostte me wel wat meer tijd om voor een goede prijs schoonmaakmiddelen te vinden met een ECO-keurmerk. Maar dat is nu ook gelukt.”
 

Minder water

Om minder water te gebruiken kregen alle bewoners het afgelopen jaar een nieuwe douchekop. “Dat vonden ze super, want helemaal nieuw! Tot bleek dat er echt minder water door die douchekop gaat. Dat was balen... Maar het heeft er wel voor gezorgd dat de bewoners gingen nadenken over duurzaamheid en wat ze zelf kunnen bijdragen. Meneer Grissen, één van onze bewoners, heeft bijvoorbeeld een installatie bedacht om regenwater op te vangen, zodat we dit kunnen gebruiken in onze grote moestuin. Die hebben ze hier op de werkplaats zelf in elkaar gezet. Ik geloof dat het in een week gefixt was.”
 

Gevoelig

Ook bij woonlocatie Gelderhof in Den Haag staat duurzaamheid al een poosje op de agenda. Dezelfde thema’s als bij de Elsenhoeve passeren de revue: afval scheiden, ecologische schoonmaakmiddelen, wasmachines met A+++-label, nieuwe douchekoppen, medicatie gaat terug naar de apotheek. Locatiemanager Josje de Ru: “We spreken er ook regelmatig over met de cliëntenraad. Bijvoorbeeld over het vervangen van de verlichting door LED-lampen. Dan merk je in eerste instantie wel weerstand. Die komt soms door onbekendheid, zoals bij de verlichting. Andere dingen liggen gewoon gevoeliger, bijvoorbeeld één dag in de week vegetarisch eten. Dat omarmt echt niet iedereen direct.”
 

Milieuthermometer

Voor de milieucertificering gebruikt de Gemiva-SVG Groep de Milieuthermometer Zorg. De Milieuthermometer telt achttien thema’s. Die lopen uiteen van energie, afval en gevaarlijke stoffen, tot inkoopbeleid, schoonmaak en catering. Er zijn drie niveaus van het milieucertificaat; de lichtste versie is vrij gemakkelijk te halen. Gert Kwakernaak, voorzitter van de projectgroep Duurzaamheid: “De Milieuthermometer Zorg is een concrete checklist om te zien of  je lekker duurzaam bezig bent en waar nog meer mogelijkheden liggen. Als je een milieucertificaat hebt ben je vrijgesteld van de verplichte en kostbare energieaudit die we om de twee jaar moeten uitvoeren. Dat is een mooie bijkomstigheid. Maar het gebruik van de milieuthermometer maakt ons vooral duurzamer. En daar gaat het ons om.”

Ook interesse om aan de slag te gaan met het milieucertificaat? Mail naar duurzaamheid@gemiva-svg.nl.

Gerelateerde Projecten: