Nick Berkman maakte tijdens een proef kennis met duurzaam schoonmaken. Hij werkte met andere schoonmaakmiddelen. Ook gebruikte hij zo min mogelijk water en schoonmaakmiddel. “Ik beveel iedereen aan om het ook te proberen. Je zult er versteld van staan.”

Nick woont in woonlocatie Julianastraat in Puttershoek. Deze locatie deed mee aan een proef met duurzaam schoonmaken. Leverancier Alpheios stelde een pakket met schoonmaakmiddelen samen. De afdeling Leren & Ontwikkelen Cliënten maakte een werkboek Duurzaam Schoonmaken. Tijdens de proef van een maand kregen cliënten ondersteuning bij het schoonmaken met deze middelen.


Streeploos

“Het zijn superfijne microvezeldoekjes”, vertelt Nick enthousiast. “ Het schoonmaakmiddel is heel anders gevoelig dan je huismiddel van de supermarkt. Het is bijna geurloos. Het is veel meer water, dan dat er troep in zit. Je ziet amper dat het een sopje is. Ik ben tevreden met het resultaat. Het wordt schoon en op de witte oppervlakken zie je geen strepen.”
 
Proef uitbreiden
“Door de inzet van de cliënten én de collega’s van de Julianastraat is deze proef goed verlopen. Het werkboek bleek een prima stimulans”, vertellen Hannah ten Brink, Mariska van Klink en Peter Jiscoot. Zij zitten in de Gemiva-werkgroep Duurzaam en organiseerden de proef. “We hebben besloten de proef uit te breiden naar nog drie locaties. Daarvan zijn er inmiddels twee bekend. We hopen voor de zomer ook deze tweede fase te hebben afgerond. Daarna stellen we de werkwijze beschikbaar voor alle woonlocaties.”
 

Samen Duurzaam

Gemiva werkt eraan steeds duurzamer te worden. Daarbij richten we ons nu op vier onderdelen: energie, afval, voeding en schoonmaak. 
Meer informatie