“Voor mij is dit een perfecte manier om te ontdekken of ik hbo-niveau aankan. Ik wil me ontwikkelen. Als je al een tijdje werkt, is het goed om jezelf te prikkelen en na te denken over hoe je je werk doet. Ik hoop dat ik hier handvaten krijg die ik mee kan nemen naar de werkvloer.”

Elle van Berlo werkt als persoonlijk begeleider op Gemiva-locatie De Schakel in Moordrecht. Op 6 oktober startte zij met 19 medestudenten aan de hbo-module Communiceren in de zorg aan de gloednieuwe Campus Gouda. Zorginstellingen in de regio Midden-Holland hebben de module opgezet in samenwerking met de Haagse Hogeschool. Met Campus Gouda wordt gewerkt aan een groter aanbod hbo-onderwijs in de regio.
 

Combineren met je baan

“De module bestaat uit drie onderdelen”, vertelt Elle. “We beginnen met verdiepende gesprekstechnieken. Half november starten we met interprofessioneel samenwerken en in het laatste onderdeel gaan we aan de slag met het inzetten van zorgtechnologie. In totaal zijn het dertig bijeenkomsten.
Tijdens de eerste lesdag merkte ik dat de docenten zich ervan bewust zijn dat wij allemaal al een tijdje werken. Dat is fijn. Het was niet schools, zoals het vroeger was. Ze houden er rekening mee dat we druk zijn. Veel opdrachten kunnen we bijvoorbeeld tijdens het werk doen, waardoor het qua studiebelasting te doen is.”
 

Versterken regionale zorg

Rajash Rawal, bestuurder van de Haagse Hogeschool: “Flexibel leren is het leren van de toekomst. Tot op heden keek het onderwijs vooral naar jongeren die net een mbo-, havo- of vwo-opleiding hebben afgerond. Maar ook werkenden krijgen steeds meer te maken met veranderingen binnen hun beroepen. Daarom neemt De Haagse Hogeschool het voortouw in innovatie en onderzoek om zo steeds passend onderwijs te kunnen bieden. Zoals hier, in de samenwerking met Campus Gouda.”
 
De module ‘Communiceren in de Zorg’ staat gelijk aan 30 studiepunten en is ontwikkeld met Zorgpartners Midden-Holland, Welthuis, Gemiva-SVG Groep, Vierstroom Zorg Thuis, Groene Hart Ziekenhuis en werkgeversorganisatie in Zorg en Welzijn, ZWConnect. Deze zorgorganisaties bieden hun medewerkers de module aan en selecteren op geschiktheid. Op dit moment werkt Campus Gouda aan nog meer modules voor de zorg.
 

Zorgtechnologie en bodemdaling

In de module ‘Communiceren in de Zorg’ is er veel aandacht voor technologie, zodat de studenten leren omgaan met de vernieuwingen in hun vak. Wethouder Onderwijs in Gouda, Thierry van Vugt: “Voor de toekomst willen we met Campus Gouda zorgen voor een groter aanbod hbo-onderwijs voor werkenden en studenten. Dit doen wij rond thema’s die actueel zijn in de regio, zoals zorgtechnologie en bodemdaling. Wij werken hierbij samen met hogescholen en bedrijven uit de regio. Zo brengen we leren en innoveren bij elkaar.”
 

Campus Gouda

Campus Gouda biedt studenten van verschillende niveaus de mogelijkheid om aan de slag te gaan met actuele onderwerpen bij bedrijven en overheid uit de regio Midden-Holland. Campus Gouda is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. De gemeenten Krimpenerwaard, Zuidplas, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk en Hogescholen bieden samen met bedrijven en zorginstellingen opleidingen aan in een duurzame en innovatieve omgeving. Kijk voor meer informatie op de website van Campus Gouda.
 
Meer informatie of vragen? Bel of mail Susan Castelein, opleidingsadviseur Gemiva-SVG Groep
 
 
Foto: Astrid den Haan