De cliënten op Swetterhage-locatie Jakweide in Zoeterwoude deden het boven verwachting goed tijdens de coronamaatregelen. Tineke Prins, Richard Smit en Annelies Castelein beschrijven de positieve effecten van de coronacrisis. “De maatregelen waren niet fijn en hebben veel van ons gevraagd. Maar het heeft ook mooie nieuwe inzichten opgeleverd…”.

Op Jakweide 101 t/m 108 van Swetterhage sloegen de coronamaatregelen in als een bom. Alle woningen dicht, geen dagbesteding meer op de vertrouwde dagbestedingslocaties en ook al het bezoek werd ineens stopgezet. Minder mogelijkheden tot activiteiten, beperkter naar buiten en de hele dag met dezelfde huisgenoten op de woning.
We hielden ons hart vast, zeker omdat de cliënten van onze woningen daar wonen vanwege wat wij noemen “moeilijk verstaanbaar gedrag”. Wat gaan de coronamaatregelen met hen doen?
 
Besmetting
 
Als klap op de vuurpijl raakten ook nog eens enkele cliënten op twee van de woningen besmet met het virus. Ze moesten in isolatie in hun eigen appartement. Nu werd het helemaal spannend. We spraken noodmedicatie af met de arts, dit kon voor cliënten wel heel erg lastig worden. Voor begeleiders was het ook heftig: cliënten isoleren op hun kamer en zelf nog maar beperkt en met beschermende kleding naar binnen kunnen… hoe overleven we dit?
 
Wat bleek? De cliënten met Corona deden het boven verwachting goed in quarantaine. Natuurlijk was het geen pretje, maar over het algemeen schikten zij zich in hun lot. Ze accepteerden de isolatie, er vonden geen heftige escalaties plaats. De noodmedicatie bleek gelukkig niet nodig. En alle cliënten knapten weer op.
 
Minder prikkels
 
Ook bij medecliënten zagen we iets gebeuren. Voor sommigen waren de maatregelen en dan met name de sluiting van de dagbesteding een te grote uitdaging. Voor deze cliënten vonden we een aangepaste vorm om toch dagbesteding te creëren.
Maar er was ook een groep cliënten waar het eigenlijk heel goed mee ging. Zij deden het zelfs beter dan vóór de coronacrisis. Ze waren ontspannen en lieten minder agressie zien. Zij blijken baat te hebben bij een lager tempo in de dag. Er zijn minder overgangsmomenten qua begeleiders en omgeving. Ze kunnen zich terugtrekken op hun eigen kamer, dat op de dagbesteding vaak lastig gaat. Door de bezoekbeperking was er ook minder inloop en ontstond er een heel rustige, overzichtelijke omgeving.
 
Wat leert ons dit?
 
Onze visie op dagbesteding verschuift. Dat hoeft niet meer voor iedereen buiten de woning plaats te hebben. We gaan nog meer kijken naar maatwerk.
 
De gevolgen van de bezoekbeperking vielen mee: er waren cliënten die voor het eerst in jaren een weekend doorbrachten op de woning. Dit ging boven verwachting goed. Sommige cliënten vonden het lastig, maar de meeste cliënten pasten zich goed aan. Op sommige plekken maakten we het extra gezellig met lekker eten, een hapje en een drankje, waardoor er een soort vakantiestemming ontstond.
Zo leverde ook de bezoekbeperking inzichten op. Ouders zagen dat het best goed ging met hun kind zonder de vaste logeerpartijen en bezoeken. Dat geeft vertrouwen en helpt bij het loslaten (wat soms moeilijk is, maar ook een bevrijding kan zijn).
 
Kortom: de coronamaatregelen waren niet fijn en hebben veel van ons gevraagd. Maar het heeft ook mooie nieuwe inzichten opgeleverd, en die willen we vasthouden.
 
Tineke Prins 
Richard Smit
Annelies Castelein
*Johan Cruijff †
 

Zoeterwoude