Job woont aan de Jakweide op locatie Swetterhage. Hij werkte altijd op IBG Cronesteijn, een boerderij van de Gemiva-SVG Groep, waar het gonst van activiteit. Job ging er ontzettend graag heen, maar door de Coronacrisis zijn de activiteiten op Hoeve Cronesteijn ook stilgevallen. Onze collega Ernst Timmer sprak hierover met Judy, de moeder van Job.

Judy heeft de moed gehad om samen met andere moeders haar verhaal te doen in de documentaire Dit is de leven van Romana Vreede, over het dagelijks leven van mensen met een ernstige vorm van autisme en hun omgeving. Dankzij hun optreden in De Wereld Draait Door werd dit een veelbekeken documentaire die veel mensen de ogen zal hebben geopend: het gaat over de impact die het grootbrengen van iemand als Job heeft op alle gezinsleden. Ook haar dochter Suzan doet daarin haar verhaal.

Voor Job is het sluiten van Cronesteijn nog niet rampzalig, vertelt Judy. Hij vindt het nu eigenlijk wel prima. Het voelt als een soort vakantie voor hem, hij vindt het niet erg om een tijdje met zijn benen omhoog te zitten. Er zijn nu op de dag extra medewerkers op de woning die ervoor zorgen dat het goed verloopt daar.

Judy mag nu niet op bezoek komen bij Job. “In deze situatie zou ik ook niet op bezoek gaan als het wél mocht. Als Job mij ziet verwacht hij iets. Dan wil hij mee met de auto en denkt dat er iets leuks gaat gebeuren. Dan zou ik moeten zeggen: Nee Job, dat gaat niet. Dat is niet uit te leggen.”

Judy heeft wel andere manieren bedacht om contact te houden met Job. “Job praat niet, maar toch had ik hem laatst aan de telefoon. Dat was zo lief. Hij tikte tegen de telefoon en gaf er een kus op.” Beeldbellen is voor Job ook niet altijd een optie.  Als Job onrustig wordt kan hij zichzelf pijn doen. Het is onduidelijk hoe hij zal reageren als hij Judy ziet op een scherm.

In de begeleiding op de woning heeft Judy alle vertrouwen. Laatst heeft ze een kleurplaat ontvangen die Job had gemaakt. Ook ontvangt ze regelmatig filmpjes van Job. “Zelf hebben wij als ouders een taart gestuurd en gaan we een maaltijd regelen voor de woning. Zo houden we elkaar overeind in deze moeilijke tijd.”

Judy vindt het fijn voor Job dat het voorjaar is. Het weer wordt alleen maar beter.
“Job houdt van buiten spelen.”

Toch een beetje Cronesteijn.