Speciaal gemaakte ‘visiespel’ taartjes, een grote voorraad met gloednieuwe speldozen en enthousiaste aanwezigen vormden het decor van de presentatie van het visiespel. Deze feestelijke aangelegenheid vond plaats op woensdagmiddag 8 mei in het Servicecentrum van de Gemiva-SVG Groep in Gouda.

Karen van der Zande - Hoofd afdeling Leren & Ontwikkelen - opende de middag. “Er is lang en hard gewerkt aan de totstandkoming van dit visiespel. Ik ben trots op de ontwikkelaars van dit spel.” Irma Bik, Gerrie Lammé, Mariska van Klink en Annelieke van der Steen werden in het zonnetje gezet en ontvingen een mooie bos bloemen. Bas Both van Grafisch Goed Geregeld heeft een belangrijke rol gespeeld bij de productie van dit spel en kreeg ook bloemen.
 
Irma licht toe: ”Het visiespel vertelt het verhaal over de beste zorg zoals de Gemiva-SVG Groep dat bedacht heeft. Cliënten kunnen het spel spelen, maar ook medewerkers of verwanten. Het gaat om vragen die herkenbaar zijn in het leven van alle mensen. Wat is echt belangrijk in je leven? Wat merk je ervan op jouw locatie? En wat kunnen we verbeteren?”
 
Rake verbeterpunten komen boven tafel
Spelenderwijs kunnen gevoelige onderwerpen besproken worden. Als voorbeeld nemen we de spelkaart ‘thuis’. Wat betekent ‘thuis’ voor jou? “Thuis is een plek om je veilig te voelen, daar kun je je emoties tonen en rust vinden”:  vertelt een bewoner van Karveel in Maassluis. Een andere bewoner vult aan: “Het komt soms voor dat een begeleider binnenkomt zonder te kloppen. Vaak is het goed bedoeld, maar even kloppen of bellen/appen op mijn mobiel zou fijner zijn.”
 
Het spel maakt mensen bewust
Irma: “Ik hoor vaak mooie dingen terug als mensen het spel hebben gespeeld. Mensen krijgen een zetje door het spel en het maakt ze bewust. Het gaat vaak om kleine dingen, die toch een groot verschil kunnen maken. Als we kijken naar de waarde ‘regie’, heb ik nog een mooi voorbeeld. Zo was er een vrouw die ’s ochtends niet zelf uitkoos wat voor kleding ze die dag aan wilde. Na het spelen van het spel bleek dat ze dit wel graag wilde. Hier zijn vervolgens afspraken over gemaakt en nu kan deze vrouw zelf kiezen wat ze aantrekt. Het is mooi dat het visiespel dit oplevert.”
 
Jos Hiel - lid van de Raad van Bestuur van de Gemiva-SVG Groep - constateert: “Het is een cadeau om te zien dat het visiespel er is en ons werk verrijkt.” Het speelbord wordt uitgeklapt en Jos speelt samen met Irma het spel. “De waarde ‘talenten’ is ook een belangrijke”, onderstreept Jos. “En jouw talenten heb je met de ontwikkeling van dit spel goed gebruikt”, complimenteert Jos aan Irma. Onder het genot van een hapje en een drankje praten de aanwezigen na en sluiten de feestelijke middag af.  
 
Speel het spel zelf!
Wil je het spel zelf eens spelen? Als je cliënt bent bij Gemiva-SVG Groep kun je het spel lenen bij Leren en Ontwikkelen Cliënten

Of koop het spel!
Het spel is ook te koop via lerenvoorclienten@gemiva-svg.nl en kost 67,50 euro exclusief verzendkosten.

De makers van het spel
Het spel is ontwikkeld door Mariska van Klink en Annelieke van der Steen (Leren & Ontwikkelen Cliënten), Gerrie Lammé (functionaris medezeggenschap) en Irma Bik (externe coach medezeggenschap, tevens mede-eigenaar en illustrator van dit spel).

Meer informatie
Wil je meer weten over het Visiespel? Meer informatie is verkrijgbaar bij Leren & Ontwikkelen Cliënten, tel 06-52 85 05 97 of via e-mail annelieke.van.der.steen@gemiva-svg.nl.
1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG
6.JPG 7.JPG 8.JPG 9.JPG 10.JPG 11.JPG 12.JPG