Zeven gehandicaptenorganisaties zijn op maandag 18 januari gestart met de vaccinatie van een eerste groep mensen met een beperking. Het gaat om bewoners van 18 jaar en ouder die onder verantwoordelijkheid van de arts verstandelijk gehandicapten (AVG) vallen. In januari en februari worden in totaal 35.000 mensen met een beperking met het BioNTech/Pfizer vaccin gevaccineerd.

De Gemiva-SVG Groep mag na 25 januari starten met het vaccineren van de bewoners van 18 jaar en ouder die vallen onder de medische verantwoordelijkheid van de AVG. Wanneer dat precies wordt, hangt af van het moment dat we het vaccin daadwerkelijk geleverd krijgen. 

Moderna-vaccin via huisarts

Op 25 januari start ook de vaccinatie van bewoners van 18 jaar en ouder van woonlocaties die vallen onder de medische verantwoordelijkheid van de huisarts. Zij ontvangen het Moderna-vaccin. Deze cliënten en hun ouders/verwanten ontvangen hierover deze week informatie via de woonlocatie. De uitnodiging voor de vaccinatie volgt later via de huisarts.

De verwachting is dat eind februari in totaal 85.000 mensen met een beperking die wonen in een woonlocatie zijn ingeënt.

Op stoom

Minister Hugo de Jonge bezocht gisteren twee collega-instellingen waar de eerste cliënten werden gevaccineerd. “Met de hulp van instellingsartsen starten we nu met het beschermen van onze ouderen en meeste kwetsbare mensen. Naast de 25 priklocaties van de GGD wordt er vanaf vandaag dus ook gevaccineerd in verpleeghuizen en instellingen in de gehandicaptenzorg. Hiermee komt de vaccinatie-operatie echt op stoom”, aldus De Jonge.


"Met vastberaden passen liep hij op me af en voor ik er erg in had, had ik een stevige knuffel te pakken van Fred" (Hugo de Jonge, foto: Robin Utrecht)

Vanaf 8 februari wordt een begin gemaakt met het vaccineren van de 180.000 zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg.  Hiervoor wordt, onder voorbehoud van goedkeuring, het Astrazeneca vaccin toegepast. De vaccinatiebereidheid onder de zorgmedewerkers is hoog.

Informatie

Op coronavaccinatie.nl, de centrale informatiebron van de overheid, en op de website van het RIVM vind je veel informatie over het vaccineren tegen corona. Ook de website steffie.nl geeft eenvoudige uitleg over vaccineren.

Op onze pagina opver corona vind je onder 'Vaccinatie" ook antwoorden op de meest gestelde vragen.