De Raad van Bestuur heeft op 13 juli 2021 besloten een eerdere versoepeling van de coronaregels terug te draaien: ook medewerkers van woonlocaties waar meer dan 80% van de bewoners gevaccineerd is, moeten weer een medisch mondkapje dragen bij ondersteuning binnen de 1,5 meter.

“We besloten op 29 juni tot de versoepeling van deze regel voor onze woonlocaties”, licht Gerard Gerding van de Raad van Bestuur toe. “We waren twee weken geleden blij dat de ruimte voor deze versoepeling er leek te zijn. We baseerden ons daarbij op een OMT-advies voor de langdurige zorg van 24 juni.
In nieuwe richtlijnen die wij op 12 juli van het RIVM ontvingen, bleek echter dat wij het OMT-advies te positief hebben uitgelegd. Pas als landelijk het risiconiveau naar ‘waakzaam’ gaat, mogen we het preventief gebruik van het medisch mondkapje binnen de 1,5 meter stoppen."

Extra voorzichtig

"Nu de besmettingen landelijk weer in zo’n snel tempo oplopen, willen we extra voorzichtig zijn", vervolgt Gerard Gerding. "Wij kunnen daarom niet anders dan op onze beslissing terugkomen. We willen al het redelijke doen om te voorkomen dat cliënten en collega’s besmet raken. Natuurlijk vanwege hun gezondheid en andere consequenties die dat voor hen persoonlijk kan hebben, maar ook vanwege de extra druk en roosterverstoringen die dit in locaties kan geven. Zeker in een periode waarin veel mensen een welverdiende vakantie hebben, kunnen we ons dit niet veroorloven.”