Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg heeft het project ‘Verbindend Leren’ in het leven geroepen. Doel van dit project is om een betere aansluiting te creëren tussen onderwijs en de praktijk en toe te werken naar een brede inzetbaarheid van verpleegkundigen. Het project is gericht op studenten voor de sector zorg en welzijn, waarbij leren vanuit de praktijk het uitgangspunt is. De Gemiva-SVG Groep werkt aan dit project mee, samen met vier andere partners: het Leiden University Medical Center (LUMC), zorgorganisatie Marente, thuiszorgorganisatie Libertas en mbo Rijnland.

Voor de studenten is de praktijk de leersituatie. Hun leervragen zijn uitgangspunt voor het leerproces en de theorie is ondersteunend. Ze doen kennis op door middel van een digitaal leerplatform: werkplekleren met leertechnologie. Daarnaast vindt tijdens het traject een twintig weken durende uitwisseling van werkplekken plaats bij het LUMC, de Gemiva-SVG Groep, Marente en Libertas Leiden . 
 

“Je bouwt zo snel een band op met de bewoners”

Voor het project ‘Verbindend Leren’ zijn op dit moment vier leerlingen van de Gemiva-SVG Groep aan het werk als leerling bij het LUMC. Twee leerlingen van Marente werken momenteel bij Gemiva-woonlocaties Vlietlande in Voorschoten en De Entree in Leiderdorp. Bij woon- en werkgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude zijn op dit moment twee studenten van het LUMC werkzaam, onder wie Chris van Atten (28 jaar). “Chris: Ik volg de opleiding tot verpleegkundige en loop tot eind juni stage bij Gemiva. In een ziekenhuis zijn de patiënten in ‘het huis van de verpleegkundigen’ en bij Gemiva werken de verpleegkundigen in het ‘huis van de cliënten’ en dat is ontzettend leerzaam. Deze uitwisselstage heeft ook echt mijn ogen geopend dat er nog meer is. Vanaf de eerste dag voel ik me hier thuis. Je bouwt zo snel een band op met de bewoners en je werkt nauw samen met je collega’s. Dat ga ik echt missen als ik hier wegga.”
 
Susan Castelein, opleidingsadviseur van de Gemiva-SVG Groep: “Het is een bijzonder, vernieuwend en uitdagend project. In de eerste plaats voor de leerlingen zelf, maar ook voor de organisaties die deze uitwisseling mogelijk maken. Het is mooi dat Gemiva meewerkt aan dit project, waardoor we brede verpleegkundige kunnen ontwikkelen op het gebied van onder meer verpleegtechnische zorg- en welzijnsaspecten in combinatie met technologie.
 
Meer informatie over het project Verbindend Leren:
https://civ-welzijnenzorg.nl/project/verbindend-leren/