Locatie Doelbewust werkt op de dagbesteding al 3 jaar aan het project ‘JV ontbrekende stukjes’. Zo’n 8 cliënten werken dagelijks met Jan van Haasteren puzzels, archiveren die en halen uit die puzzels stukjes zodat andere puzzelaars weer een complete puzzel kunnen maken. Een succesvol project, dat inmiddels in binnen- en buitenland bekend is. Vorige week werden onze cliënten en begeleiders verrast door spelontwikkelaar Jumbo. Tijdens een alternatieve finalebijeenkomst van het jaarlijkse NK-puzzelen werd een nieuwe Jan van Haasteren puzzel onthuld met als titel ‘Het ontbrekende stukje’.

Het project ‘JVH ontbrekende stukjes’

Vanuit onze locatie Doelbewust (Dordrecht) heeft Crista Scherpenisse 3 jaar geleden het project ‘JVH ontbrekende stukjes’ opgestart. Inmiddels hebben zij ruim 1500 incomplete puzzels op voorraad. Deze puzzels worden aan ons gedoneerd en zijn allemaal incompleet. Als een puzzel gemaakt is, wordt die op vellen in de doos bewaard.
 
Jan van Haasteren puzzels zijn gewild. Maar net als bij andere puzzels blijven ze door de jaren heen niet altijd compleet. Vele puzzelaars zijn dan ook op zoek naar ontbrekend puzzelstukjes.  Met ons project ‘JVH ontbrekende stukjes’ helpen onze cliënten die puzzelaars weer aan complete puzzels.
 

Succesvol project

En dat puzzelen ‘leeft’, merken we. Het project is zo succesvol dat het inmiddels een eigen Facebookpagina heeft (ruim 3300 vind-ik-leuks), wij verzoeken van over heel de wereld ontvangen en we zo’n 140 inleverpunten voor incomplete puzzels hebben in Nederland, Duitsland en België. Dagelijks krijgen we ongeveer 70 verzoeken voor het opsturen van ontbrekende puzzelstukjes. Regelmatig helpen andere locaties van Gemiva-SVG Groep met het leggen van puzzels, omdat het zo druk is.
 

Het succes is Jan van Haasteren en Koninklijke Jumbo bv (uitgever van de puzzels) niet ontgaan

Sterker nog, zij steunen ons project al jaren. Jan van Haasteren heeft bijvoorbeeld een logo gemaakt voor ons project en Jumbo doneert regelmatig incomplete puzzels.
 

Maar nu is er iets bijzonders gebeurd

Tijdens de alternatieve finalebijeenkomst van het NK puzzelen wordt elk jaar een geheime puzzel onthuld. Deze puzzel maken de finalisten en verkoopt Jumbo wereldwijd. Dit jaar werden wij enorm verrast, want het thema van de puzzel is ‘Het ontbrekende stukje’. Wij hebben nu dus gewoon een eigen Jan van Haasteren puzzel! En het is niet alleen ‘eigen’ vanwege de naam van ons project, maar ook omdat één van de cliënten en Crista op de puzzel staan. Hoe leuk is dat?!
 
Dit unieke moment deelt Jumbo graag met de cliënten van Doelbewust. Alle cliënten, vrijwilligers en begeleiding krijgen van hen een puzzel cadeau.
 
De puzzel is vanaf vandaag te koop.