Op kinderdagcentrum Esse Zoom in Nieuwerkerk aan den IJssel hebben we veel ervaring met het begeleiden en stimuleren van de ontwikkeling van meiden met Rett-syndroom. Die ervaring willen we graag delen met ouders en collega’s van binnen en buiten de organisatie. Op 14 juni was er daarom een online informatie-ochtend met als thema: Lekker in je vel met Rett.

Lekker in je vel zitten bestaat uit verschillende onderdelen, zoals voldoende uitdaging, een goede gezondheid en voldoende alertheid. Leerkracht Lianne Vonk Noordegraaf vertelde over het onderwijs dat zij geeft aan meiden met Rett-syndroom, en hoe ze lesmateriaal aanpast om het geschikt te maken voor leerlingen met beperkte handfunctie. Lianne: ”Naast het onderwijs is ook een leerrijke omgeving belangrijk: laat kinderen veel dingen voelen en ervaren (koken, bakken, in de tuin) en laat ze leren in spelvorm.”

Ademhaling beïnvloedt de alertheid en fitheid

Kinderfysiotherapeut Hanneke Borst vertelde over ademhalingsproblemen die veel voorkomen bij mensen met Rett-syndroom en die de alertheid en fitheid kunnen beïnvloeden. Daarnaast vertelde ze over de mogelijkheden van het PEP-masker, de PEP-app (ontwikkeld door onze collega Marion Coolen) en het rebreathing mask.
 
Kinderfysiotherapeut Remonda Algra gaf inzicht in de praktische mogelijkheden voor een goede houding en veel variatie in houdingen: “Denk aan zitten op een instabiele ondergrond, staan in statafel, lopen met ondersteuning en liggen op de buik. Afwisselen is hierbij het sleutelwoord!”
 
Tot slot was er tijd om in groepen na te praten over deze onderwerpen. Het was duidelijk dat we veel langer konden napraten hierover, en dat er nog veel meer kennis en ervaring te delen is.
 

Belangstelling?

Het was een leuke informatieochtend met 25 aanwezigen: ouders, begeleiders en medewerkers van Behandeling & Ondersteuning. van binnen en ook enkele van buiten de Gemiva-SVG Groep.
 
We zullen de bijeenkomst herhalen voor andere belangstellenden. Heb je daarvoor belangstelling, laat dat dan alvast weten door een e-mail te sturen aan hanneke.borst@gemiva-svg.nl. We sturen je dan een uitnodiging als de datum van een nieuwe bijeenkomst bekend is.
 

Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas

Drechtsteden, Waardenland