In Oud-Beijerland is ons kinderdagcentrum (KDC) Symfonie. Hier komen kinderen tot 18 jaar die een ontwikkelingsachterstand hebben. Een ontwikkelingsachterstand kan heel verschillende oorzaken hebben. Bij elk kind dat Symfonie bezoekt is de beperking anders. Elk kind heeft dus ook een eigen unieke, bij hem of haar passende ondersteuning nodig. Bij Symfonie wordt die ondersteuning geboden in drie groepen van acht kinderen in verschillende leeftijden. De kinderen reageren op elkaar, helpen elkaar en beleven plezier met elkaar.

Door een goede balans tussen inspanning en ontspanning kan ieder kind zich ontwikkelen. De begeleiding richt zich op de eigen unieke ontwikkeling van ieder kind.

Nadine ontwikkelt zich

Nadine wordt in oktober vijf jaar en heeft trisomie 13, ook wel het Patausyndroom* genoemd. Verreweg de meeste kinderen met deze afwijking overlijden vóór hun eerste levensjaar. Nadine is een overlever. En… ze ontwikkelt zich!
 
Ik praat met Imaan Faqay, de moeder van Nadine. Ze vertelt wat het betekent om een kind met trisomie 13 te hebben: “Het zijn zoveel dingen: ze is verstandelijk beperkt, ze kan slecht zien én slecht horen. Bewegen is ook moeilijk. Maar nu leert ze langzaam te kruipen en ze kan al een beetje staan.”
 
Nadine kwam vorig jaar naar Symfonie, toen het gezin van Imaan van Brabant naar Zuid-Holland verhuisde. Vanaf dat moment is Nadine zich goed gaan ontwikkelen.

De doelen van Nadine

“Nadine zoekt prikkels, dat vindt ze fijn. Bij Symfonie gebruiken ze dat om haar nieuwe dingen te leren. Ze weten welke uitdaging Nadine nodig heeft, hoe ze met haar om moeten gaan. Zo wordt ze gestimuleerd om haar doelen te halen.”
 
Kunnen staan is een van die doelen, dat doel is (bijna) bereikt. Eigenlijk is ze in al haar bewegingen vooruitgegaan. Een ander doel is luisteren. Nadine heeft een gehoorapparaat en bij Symfonie gebruiken ze (heel toepasselijk…) muziek als middel om haar gehoor te stimuleren. Zo oefent Nadine zich in het luisteren zonder gehoorapparaat en gaat nu steeds beter reageren op wat ze hoort. Voor een kind dat daarnaast ook nog slecht ziet is dat natuurlijk extra fijn en belangrijk.

Beter slapen

“Een van de doelen was ook beter slapen,” zegt Imaan. “Bij Symfonie doet Nadine zoveel, daar moet ze echt van uitrusten. Ze is helemaal rustig als ze thuiskomt. En het slapen gaat ook veel beter!”
 
Niemand weet hoe het met de kleine Nadine verder zal gaan. Maar bij Symfonie voelt ze zich fijn en ontwikkelt ze zich. Imaan is heel erg blij dat ze dit samen met de begeleiders van Symfonie voor elkaar heeft gekregen.
 
*Het patausyndroom is aan aangeboren aandoening. De oorzaak is een ‘extra’ chromosoom 13. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen en zijn de dragers van onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken heb je in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met het patausyndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 13) geen twee, maar drie exemplaren. Het wordt daarom ook wel trisomie 13 genoemd (bron: Radboud umc).
 

Over de auteur

Ernst-Timmer.jpg
Ernst Timmer is schrijver van literair proza. Jarenlang heeft hij als ambulant woonbegeleider voor de Gemiva-SVG Groep gewerkt, nu is hij webredacteur.


Ernst wil de veerkracht laten zien van de cliënten en medewerkers. Hij praat met hen over hun leven en werk. In korte stukjes vertel hij wat hij in telefoongesprekken te horen krijgt.

Zuid-Hollandse Eilanden