Mariëlle Futselaar is een jonge vrouw, die in haar thuissituatie begeleid wordt door de Ambulante Dienst Gouda e.o. Mariëlle is een van de weinige cliënten die nog wel op haar werk komt. Ze heeft een stuk geschreven over hoe zij de corona-crisis op haar werk ervaart.

"sociale werkplaats"

“Een sociale werkplaats is een plek waar verschillende mensen met rugzakken/handleidingen werken. Dat zeg ik zo omdat ik beperkt geen fijn woord vind: we zijn gewone mensen die de dingen iets anders ervaren beleven dan de rest van de wereld. Op sociale werkplaatsen werken mensen met verschillende niveaus, houd daar alsjeblieft rekening mee. Niks is vervelender dan betuttelend aangesproken te worden of verkeerd ingeschat te worden.”

Het werk verandert door corona

“Over corona: mijn collega's maken zich zorgen. Dat gaat op een sociale werkplaats heel snel want veel mensen maken zich druk of voelen zich angstig of onzeker. We proberen elkaar te steunen en kalm te blijven. Ik ben schoonmaakster en ik en mijn collega's krijgen extra taken erbij. Het wordt de ‘coronaronde’ genoemd. We moeten alle deurknoppen en trapleuningen en lichtknopjes en knoppen afnemen/ontsmetten. Dit is een taak naast alle andere taken: we krijgen er iets extra's bovenop.

We maken er het beste van

Een volgende maatregel is dat de verschillende afdelingen niet meer mogen mengen en op gezette tijden moeten pauzeren om contact met elkaar te verminderen. Dit brengt veel onrust bij iedereen. Binnen een week verandert er zoveel: collega's die vatbaar zijn voor corona moeten thuisblijven. En als je verkouden bent: ook thuisblijven. Nu is het gebouw opeens een stuk rustiger en leger. Ook blijven wc's veel schoner, de probleemmakers zitten thuis. Er heerst onbegrip bij mijn collega’s over waarom ons bedrijf open blijft. Kunnen we niet beter allemaal thuisblijven, dit is gevaarlijk, etc.  Ik probeer ze gerust te stellen of gewoon te zeggen: het is nu eenmaal zo, kom we maken er het beste van!”

Hamsteraars geven mij stress

“Wat ik wel heel erg vind zijn de winkelhamsteraars. Ik heb het financieel niet breed en kan daardoor niet veel inslaan. Dat geeft mij veel stress, zeker omdat ik geen eigen plek heb om een voorraad te hebben. Ik vind het heel erg dat mensen massaal zijn gaan inslaan. Als je een voorraad wilt, doe dat dan over maanden verspreid. Houd het bij dingen die je eet en gebruikt. Dat is het beste, die kun je altijd goed houden en verversen. En dan zit je straks niet met blikken soep in huis die je nooit eet omdat je het niet lust of wat dan ook. En wc-papier inslaan, ik vraag me serieus af: wat ga je daarmee doen?”

Sterven aan corona is erg, maar…

“Ik hoop ook dat niemand dood gaat door vereenzaming, depressie, opsluiting of door het gevoel te hebben dat ze nergens meer heen kunnen etc. Want isolatie is misschien goed voor voorkomen van verspreiding maar niet goed voor mensen met rugzakken. Het is jammer dat we de rugzak soms niet af kunnen doen of tijdelijk aan een ander kunnen geven...”