De Silverfit is een computersysteem dat cliënten aanspoort tot bewegen, sociaal contact bevordert en cognitieve uitdaging. Dat kan door de verschillende programma’s van dit computersysteem.

Activiteitencentrum Cygnus

Antonia Gotovac is begeleidster op de dagbestedingslocatie Cygnus in Den Haag. Een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet aangeboren hersenletsel. Toen Antonia kennis maakte met de Magic Carpet (een interactieve tafel of vloerprojectie) op een kinderopvang, wilde ze net zoiets voor de cliënten van Cygnus. Toen zag ze de Silverfit. Hij leek erg op de Magic Carpet en was nog makkelijker te verplaatsen naar andere ruimten, doordat deze is voorzien van wieltjes. Via een Sponsor kreeg Cygnus subsidie om de Silverfit Alois aan te schaffen. Inmiddels hebben de cliënten al drie jaar veel plezier van een systeem die aansluit bij de hoofdzakelijke doelen van dagbesteding.

Fietsroutes

Jolanda komt ook dagelijks bij Cygnus voor werk, maar ook voor gezelligheid en beweging. Een spelletje Memory is haar favoriet. Voor het bewegen maakt ze regelmatig gebruik van de sportprogramma’s van de Silverfit. Voor Jolanda gaat lopen door een verlamming aan één kant niet even makkelijk. Via een programma van Silverfit kan dit op haar eigen tempo. Ze sport graag op de MOTOmed, een aangepaste fiets voor armen en benen. Dit is ook erg fijn voor mensen die in een rolstoel zitten. De fiets kan met een speciale sensor gekoppeld worden aan het fietsprogramma van de Silverfit. Zo kan Jolanda via een programma door de Efteling of een mooi natuurgebied fietsen. Jolanda vertelde dat ze een keer via een programma een route fietste naar een oude locatie waar ze vroeger kwam.
Antonia vult aan dat het programma van deze Silverfit oude routes heeft. Bijvoorbeeld uit het jaar 1998. Veel cliënten herkennen plekken uit hun jeugd. Zo komen er weer nieuwe verhalen en gespreksonderwerpen. Iets wat eerder niet snel werd besproken.

Ontspanning

Niet alleen sportprogramma’s zijn er op dit computersysteem. Het is ook leuk om te bewegen zonder dat je het door hebt. Bijvoorbeeld met een schoonmaakspel. Op het scherm komen er vlekken en de cliënten kunnen met bewegingen het beeld schoonmaken.  Alles is rolstoelvriendelijk, zoals Bingo waar je in plaats van te roepen moet gaan staan, maar als dat niet lukt dan kan je ook een andere beweging maken. Er is dus niets fout. De cliënt krijgt de tijd en de kans om te ontdekken hoe iets anders kan. Wanneer iets is gelukt, ontstaat er leuke muziek of zie je gekleurde sterren in beeld.
De Silverfit biedt veel mogelijkheid tot ontspanning. Je kan bijvoorbeeld een open haard op het scherm aanzetten of naar een aquarium met vissen kijken. Deze innovatie wordt op veel verschillende manieren gebruikt.

Een beleving

De Silverfit is geschikt voor elke doelgroep. Het is een beleving. Het is vooral belangrijk voor de cliënten dat ze plezier hebben, kunnen bewegen, nieuwe dingen leren en ontspannen. Iedereen leert zichzelf en zijn/haar lichaam kennen. Alles is bij moeilijkheden op een andere manier te leren. Het zorgt tegelijk voor een gezellig samenzijn en plezier in het dagelijks leven.

Meer informatie

Enthousiast over deze innovatie of benieuwd naar de kosten voor de aanschaf van een Silverfit? Neem dan contact op onze collega's van de projectgroep Gemiva Zorginnovatie. Zij helpen je graag verder. 
 

Over de auteur

Martine.jpgMartine van Deventer werkt als gastvrouw op locatie Swetterhage en maakt vlogs over de verschillende locaties van de Gemiva-SVG Groep.

Daarnaast schrijft ze voor de projectgroep Gemiva Zorginnovatie over allerlei innovaties binnen de Gemiva-SVG Groep.

Martine geeft als ervaringsdeskundige voorlichting over autisme en ADHD.