Het Nederlandse modemerk Aaiko is een artistieke samenwerking aangegaan met de talentvolle kunstenaar Alex. Alex maakt bijzondere artworks die verwerkt zijn in de najaarscollectie ‘Aaiko x Alex’. Zijn kunst geeft onder meer kleur aan sweaters, shirts, sjaaltjes, tassen en posters. Alex woont en werkt op locatie Swetterhage in Zoeterwoude.

Alex heeft een verstandelijke beperking en autisme. Veranderingen zijn vaak lastig voor hem. Als gevolg van corona moest zijn dagbestedingslocatie de Kunstgroep een periode sluiten. Voor Alex was het heel belangrijk dat zijn dagen werden gevuld met werk dat hem bekend is, hem voldoening en rust geeft. Zijn begeleider zorgde ervoor dat de benodigde materialen op zijn woonlocatie kwamen zodat hij in zijn vertrouwde omgeving kon werken aan de artworks voor Aaiko. Laura van den Bos, begeleider Kunstgroep: “We hebben Aaiko met Alex bezocht en het resultaat was in één woord geweldig. Er zijn echt hele mooie producten gemaakt en op de wanden was een expositie van zijn werken te zien. Echt indrukwekkend om voor Alex mee te maken en we zijn zo trots op hem.” 
 

Bijdragen aan de samenleving

Als zorginstelling draagt Gemiva bij aan een zo goed en normaal mogelijk leven van mensen die ondersteuning nodig hebben. “Je talenten kunnen gebruiken en bijdragen aan de samenleving zijn daarbij heel belangrijk”, aldus Lisanne Hogervorst, regiodirecteur van Swetterhage. “Het is geweldig om te mogen samenwerken met Aaiko. Dit modemerk geeft een unieke kunstenaar de kans om extra kleur aan de ontwerpen toe te voegen. Zo kunnen we vol trots één van de vele talenten van deze mensen laten zien.”
 

Maatschappelijk ondernemen

Pauline Brakenhoff, oprichter & creatief directeur Aaiko: “Deze artistieke samenwerking met Alex is voor Aaiko de eerste ervaring met maatschappelijk ondernemen. Het is voor veel mensen juist nu van onschatbare waarde om zich in kunst te kunnen uiten. Ik denk dat deze tijd van ons allemaal vraagt dat we net wat beter om ons heen kunnen kijken hoe we elkaar kunnen helpen.”
 

Opbrengst collectie

De najaarscollectie 2021 ‘Aaiko x Alex’ is te koop in de webshop van Aaiko: https://aaiko.com/shop/aaiko-art-x-alex/ 10% van de opbrengst gaat naar Psycho-educatie omtrent autisme, die onder meer bijdraagt aan betere begripsvorming en hulp aan mensen met autisme.
 

Zoeterwoude

Aaiko-x-Alex_Alex-trots-voor-zijn-artworks-lr.jpg Aaiko-x-Alex_model-showt-trui-lr.jpg Aaiko-x-Alex_Najaarscollectie-lr.jpg Aaiko-x-Alex_ontwerptekening-lr.jpg Aaiko-x-Alex_tekening-in-de-maak-lr.jpg