Wie kent ze niet, de komische maar ook hele drukke puzzels van Jan van Haasteren. Er blijkt een hele wereld van fanatieke puzzelliefhebbers omheen te zitten. Soms ontbreekt er wel eens een puzzelstukje. Begeleidster Crista Scherpenisse van activiteitencentrum Spoorzicht in Dordrecht wist van het compleet maken van puzzels een activiteit te maken voor een hele groep cliënten die daarmee een zinvolle dagbesteding heeft.

Op de Inpakkerij van Spoorzicht is het soms lastig om elke dag inpakwerk te hebben van bedrijven en instellingen. Vooral na de feestdagen is er weinig aanbod. Begeleidster Crista zag op haar andere werkplek (een Thomashuis) dat bewoners veel plezier beleven aan het leggen van Jan van Haasterenpuzzels. Voor een leek lijkt dit een haast onmogelijke puzzel om te leggen, het tegendeel is waar.  “Op een rommelmarkt kocht ik een paar van deze puzzels en toen bleek dat ze niet compleet waren”, vertelt Crista. Ik plaatste een oproep op Facebook en kreeg tot mijn verbazing volop reacties. Ik ontdekte dat er wereld van puzzelliefhebbers is, die fanatiek puzzelen en op zoek gaan naar ontbrekende puzzelstukjes. Ik zag daarin meteen mogelijkheden voor de cliënten van de Inpakkerij. We zijn nu een half jaar verder en het loopt ongelooflijk. Het meest geniet ik nog van het enthousiasme waarmee de cliënten aan het werk zijn.”

Systeem

Crista bedacht zelf een methodische werkwijze. “Als we een gebruikte puzzel krijgen, vragen we eerst aan cliënten of ze de puzzel willen leggen. Is hij compleet, dan verkopen wij hem weer. Is hij incompleet, dan gaat hij in gelegde delen terug in de doos en dan leggen we hem in het overzichtelijke magazijnrek.Ik heb een Facebookpagina gemaakt waarop we inmiddels 700 volgers hebben. Van hen komen de vragen om ontbrekende stukjes binnen via ons mailadres.  Mensen sturen dan ook een foto mee van de puzzel en de plek van het ontbrekende stukje. Alle puzzels hebben een artikelnummer en cliënten van Spoorzicht gaan dan op zoek naar de puzzel. Vinden ze daarin het ontbrekende stukje, dan sturen ze het per post op naar de vrager.

Er is voor veel cliënten werk. Sommigen leggen de puzzels, anderen sorteren alleen de stukjes op vorm om ze daarna door anderen te laten leggen. Weer andere cliënten verzorgen de bestellingen van ontbrekende stukjes en beantwoorden de mailtjes. Bijwerking van dit alles is dat je zelf ‘besmet’ wordt met het puzzelvirus. Ik vind puzzelen nu leuk, iets wat ik nooit van mezelf dacht.”

Verslavend

Jan van Haasterenpuzzels blijken iets verslavends te hebben. Ze lijken moeilijk, maar een puzzel waarop grote partijen blauwe lucht of zee te zien zijn, zijn veel moeilijker te leggen dan de complexe tekeningen van Jan van Haasteren. Aan puzzels geen gebrek. “Toen het eenmaal ging lopen, bleek er een hele wereld van Jan van Haasterenpuzzelaars te zijn, die onderling puzzels ruilen. Kennelijk werkt het verslavend. Soms krijgen we puzzels van mensen die ermee stoppen. Dan krijg je niet één of twee puzzels, maar meteen een hele stapel. Laatst kregen we van een mevrouw die ook incomplete puzzels had een stapel van 55 puzzels.”

Moeilijkheidsgraad

Jan van Haasterenpuzzels zijn er in dozen met 500, 1000, 1500 en nog meer stukjes. “Ik heb gezien dat je bij sommige cliënten klein moet beginnen. Dan is het nog overzichtelijk. Ook cliënten die puzzelen helemaal niks vinden, schuiven na een tijdje aan en doen dan mee. Vanuit Spoorzicht komen er dagelijks tien cliënten puzzels leggen. Voor sommigen is het puzzelen rustgevend. Anderen vinden het een uitdaging om juist dat ene ontbrekende stukje te vinden. Daarin kunnen ze dan heel fanatiek zijn. 
Mensen die op zoek zijn naar ontbrekende stukjes en die via ons vinden, zijn vaak heel dankbaar en laten dat vaak blijken. Dat doet onze cliënten heel goed. Het zoeken van dat ene puzzelstukje is soms intensief zoekwerk en dan is het vinden ervan heel bevestigend voor ze. Dat is wat ik er zo leuk aan vind! Los van het feit dat ik nu zelf een fanatiek puzzelaar ben geworden.”

Buurtpuzzelen

Het puzzelen bevordert de onderlinge sociale contacten. “Ik zie cliënten die elkaar helpen bij het puzzelen. Puzzelen heeft dus ook iets sociaals. In één van onze andere locaties denken we na over buurtpuzzelen. Op één ochtend per week nodigen we buurtbewoners uit om met elkaar en onze cliënten een puzzel te leggen onder het genot van een kopje koffie of thee. Wij hebben nog genoeg puzzels liggen die nagekeken moeten worden op compleetheid. Ook andere locaties van de Gemiva-SVG Groep die puzzels willen gaan leggen nodigen we van harte uit om zich te melden. Binnenkort staan we met een kraam op een beurs voor puzzelliefhebbers. Daar gaan we ook Jan van Haasteren himself ontmoeten. Ook daar kijken we naar uit.”

AD De Dordtenaar besteedde in de krant van zaterdag 7 juli uitgebreid aandacht aan deze activiteit van Spoorzicht.

Meer weten?

AC Spoorzicht
JVH Ontbrekende stukjes
Dubbeldamseweg zuid 187
3312 KR Dordrecht
Telefoon 078 614 78 11
Email: jvhontbrekendestukjes@gmail.com
Facebook: JVH Ontbrekende stukjes

P1060402.JPG

P1060409.JPG

Drechtsteden, Waardenland